У Коломойського — новий борг. Суд в Англії зобов’язав його сплатити «Приватбанку» ще 1 млн фунтів стерлінгів
УНІАН

Англійський суд зобов’язав ексвласників банку Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова разом з іншими компаніями-відповідачами виплатити 1 млн фунтів стерлінгів на користь «Приватбанку» до 15 березня 2021 року. Суддя задовольнив клопотання «Приватбанку» про додаткову виплату — відшкодування витрат банку.

Як повідомляє пресслужба фінустанови, суд зобов’язав відповідачів сплатити витрати банку — 35 тисяч фунтів стерлінгів. Він поніс їх у зв’язку з поданням такого клопотання.

Загальна сума, яку повинні сплатити відповідачі, разом з відсотками становить понад 12 млн фунтів стерлінгів.

Це проміжні виплати на суму 4,4 млн фунтів стерлінгів на рахунок юридичних витрат Приватбанку, понесених у суді першої та апеляційної інстанції, і повернення 7,5 млн. фунтів стерлінгів, сплачених банком відповідачам у грудні 2018 року.

«Приватбанк» продовжує підтримувати свої позови проти колишніх власників і інших, і впевнений, що в кінцевому рахунку йому вдасться відшкодувати близько $3,75 млрд, що в даний час потрібні в судовому процесі, разом з відповідними юридичними витратами», — пише банк у  повідомленні.

Апеляційний суд зобов’язав відповідачів сплатити «Приватбанку» витрати, понесені щодо слухання 2018 року та кошти, витрачені банком на апеляцію, та здійснити проміжну виплату у розмірі 3,4 млн фунтів стерлінгів таких витрат на рахунок до 12 листопада 2019 року.

Загальну суму зобов’язань відповідачів щодо витрат банку визначать на слуханнях у період з жовтня 2021 року до лютого 2022 року.

Передісторія

У грудні 2017 року «Приватбанк» подав позов до Високого суду Лондона проти Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також 6 компаній, які, ймовірно, їм належать або перебувають під їхнім контролем.

4 грудня 2018 року Високий суд Англії та Уельсу видав наказ про всесвітній арешт активів ексвласників банку Коломойського та Боголюбова і їх шести компаній на суму більше $2,5 млрд.

Як повідомляла група ІС, в НБУ заявили про тиск з боку Коломойського, який намагається зняти з себе відповідальність за борги «Приватбанку».

Усі компанії-відповідачі фігурували у постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, якими передбачається арешт низки рахунків у кіпрській філії «Приватбанку» в рамках розслідування про повернення кредитів рефінансування НБУ на суму 19 млрд грн.

Детективна агенція Kroll за підсумками аудиту Приватбанку підтвердила, що власники фінустанови до її націоналізації в кінці 2016 року проводили масштабні і скоординовані шахрайські дії. Вони призвелт до збитків на суму мінімум $5,5 млрд. https://chas.news/news/pecherskii-raisud-za-klopotannyam-kolomoiskogo-vitrebuvav-u-sbu-ta-nabu-zvit-kroll-schodo-privatbanku

Суд також зобов'язав Коломойського і Боголюбова розкрити інформацію про всі свої  активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь в розгляді справи.

Chas News повідомляв, що Верховний Суд не застосував «антиколомойський закон» у справі Суркісів та Приватбанку. 

Як ми писали раніше, Коломойського визнали одним з головних «злочинців» та «корупціонерів» 2020-го.

Chas News повідомляв, що Коломойський та Боголюбов отримали кіпрські «золоті паспорти». 

Детективи з Wall Street. Як агентство Kroll змінило банківську систему України