У Молдові 20 тисяч людей вийшли на протести проти уряду Додона
Getty Images

У Кишиневі близько 20 тисяч людей у ​​неділю, 6 грудня, вийшли на вулиці з вимогами відставки уряду і проведення дострокових парламентських виборів.

Як повідомляють DW і «Радіо Свобода. Молдова», обрана президент Молдови Мая Санду закликала до цих протестів. Їхня причина — 3 грудня парламент країни прийняв закон, за яким контроль за Службою інформації та безпеки, головного розвідувального органу країни, переходить від президента до законодавчого органу.

На думку Санду і її прихильників, депутати прийняли закон, аби обмежити повноваження президента й розширити повноваження парламенту. А більшість там мають прихильники її колишнього конкурента на президентських виборах — чинного глави держави Ігоря Додона.

В попередній антиурядовій демонстрації, що відбулася в четвер, 3 грудня, взяли участь п’ять тисяч людей. Через три дні, 6 грудня, до будівлі парламенту Молдови, за оцінками агентства AFP, вийшли вже 20 тисяч демонстрантів. Присутні скандувавали: «Додон, йди!» і «Ми не здамося!». Сотні поліцейських оточили будівлю парламенту, проте не втручалися в хід протесту.

Крім іншого, учасники протесту закликали провести інавгурацію Майї Санду вже 10 грудня — в день, коли Конституційний суд Молдови, як очікується, остаточно підтвердить її перемогу на виборах. На даний момент планується, що інавгурація Санду відбудеться 24 грудня.

«Нам не можна чекати 24 грудня, щоб провести інавгурацію. За ці два тижні Ігор Додон розорить всю країну», — заявив в зв’язку з цим віце-спікер парламенту Молдови Олександру Слусар.

Сама Майя Санду, виступаючи перед своїми прихильниками 6 грудня закликала їх вимагати проведення дострокових парламентських виборів.

Ігор Додон не хоче визнавати поразки. Його мета — спровокувати заворушення і хаос в країні і домогтися того, що Молдова опиниться в міжнародній ізоляції!

Головною передвиборною обіцянкою Санду було припинити корупцію в Молдові, яка є сьогодні однією з найбідніших країн в Європі.

Передісторія

20 листопада ЦВК Молдови затвердила результати виборів. Десятиденний термін сплив 30 листопада, однак рішення КС досі немає.

У другому турі президентських виборів у Молдові перемогла експрем'єр-міністр країни та лідерка партії «Дія і солідарність» Мая Санду. Вона отримала понад 900 тис. голосів, кажуть у ЦВК.

Chas News повідомляв, що Росія відкинула вимогу Санду про виведення військ з Придністров’я.

Раніше Санду запропонувала Україні врахувати досвід Молдови у Придністров’ї.

Як ми писали раніше, Додон хоче підписати закон про російську мову до інавгурації Санду.

Обраний президент Молдови Мая Санду вимагає вивести війська РФ із Придністров'я