Уряд розробить річний тариф на газ — фіксовану для споживачів ціну

Шмигаль хоче пом’якшити коливання на ринку «блакитного палива». Уряд для цього створить фіксовану для споживачів ціну на газ на рік.

Про це повідомляє Урядовий портал.

«Державна компанія «Нафтогаз» та інші постачальники газу вирахують ціну своїх річних продуктів та запропонують українцям фіксовану ціну», — розповів Шмигаль.

Він заявив, що восени 2020 року десятки тисяч українців підписали річні контракти на постачання газу за ціною 4,70 грн за кубічний метр. Прем’єр каже, що принцип вибору фіксованої ціни на місяць або рік діє у більшості країн Європи.

За його словами, Антимонопольний комітет та профільні міністерства вже отримали доручення перевірити можливі зловживання на ринку газу.

Шмигаль нагадав, що минулого року в Україні запрацював ринок газу і саме біржа регулює ціни. Однак на ринку, за його словами, є зловживання, у зв’язку з чим уряд обмежить граничну ціну на газ. Це для того, «щоб окремі компанії, які мають монопольне становище в областях, не завищували ціну та не здійснювали маніпуляцій із цінами в платіжках».

Уряд вирішив зафіксувати верхню межу ціни газу не вище 6,99 грн за кубічний метр. Шмигаль каже, що усвідомлює, що ціна газу мала б формуватися ринком, але верхня межа не перевищуватиме цю цифру.

Ця ціна діятиме на період карантину або до кінця опалювального сезону, тобто як мінімум до квітня. Далі будемо дивитися, якою буде ситуація. Можливо, ціна піде різко вниз, тоді ми знімемо це обмеження

Крім того, як зазначив Шмигаль, уряд і профільний комітет Верховної Ради працював над законодавчим врегулюванням тарифу на розподіл газу. Він встановлюється місцевими компаніями й затверджується НКРЕКП.

Передісторія

Із 1 січня в Україні зросли тарифи на тепло та електроенергію. Також у 2021 році українці платитимуть більше не тільки за газ як товар, а й за його постачання.

У грудні Антимонопольний комітет оштрафував 18 облгазів Групи РГК Дмитра Фірташа на 380 млн грн за зловживання монопольним становищем.

Комітет перевірить обгрунтованість та прозорість тарифів на розподіл газу.

Як ми писали раніше, у Міжнародному валютному фонді занепокоєні можливим державним регулюванням цін на газ в Україні. Адже це може порушити взяті нашою державою зобов’язання в рамках Меморандуму з фондом.

Уряд тарифи на газ не знизив. Але Шмигаль пообіцяв два підходи до «суттєвого зниження». Неназваним «спекулянтам» Кабмін обмежить надприбутки. Другий варіант — посилення конкуренції.

Українці платитимуть на 30% менше за газ під час локдауну, обіцяє Шмигаль. Державна ціна складатиме 6,99 грн за куб. м газу.

Контрольна для Вітренка. Чому ціна на газ може стати платою за крісло прем'єра