В Єревані поминають загиблих. Пройшли антиурядові мітинги, прем'єр-міністру з бійками перешкоджали пройти до пантеону
Getty Images

У суботу, 19 грудня, об'єднана опозиція скликала в центрі Єревана антиурядовий мітинг.

Вимагати відставки прем'єр-міністра і його уряду прийшли, за різними оцінками, від дванадцяти до п'ятнадцяти тисяч чоловік, повідомляє DW.

Люди кажуть, що якщо війна в Нагірному Карабасі мала закінчитися ганебною поразкою, то припинення вогню мало бути оголошене раніше, а не через 44 дні після початку бойових дій. Протестувальники звинувачують прем'єр-міністра Пашиняна в тому, що його уряд втратив значну частину Нагірного Карабаху, а сьогодні назріла реальна загроза для кордонів Вірменії.

Одночасно у Вірменії оголошено триденну жалобу.

Опозиція закликає до страйків

За словами єдиного кандидата выд опозиції на пост прем'єр-міністра Вазгена Манукяна, Пашинян повинен піти, щоб позбавити країну нових потрясінь. «Кажуть, двох з половиною років влади Пашиняна було недостатньо для того, щоб домогтися помітних змін, але за такий час ми на початку 90-х років зуміли створити національну армію і перемогти у війні проти Азербайджану», — сказав він.

Манукян звернувся до населення країни із закликом зробити все, щоб Пашинян подав у відставку і дав можливість новій тимчасовій владі підготувати країну до позачергових виборів до парламенту.

Лідери опозиції заявили, що не припинять масових акцій громадянської непокори до того часу, поки влада не зрозуміє, що прийшов час «піти і відповісти за всі помилки», допущені за час перебування при владі Пашиняна.

«З полудня вівторка, 22 грудня, на території всієї країни буде оголошено загальнонаціональний страйк», — оголосив один з лідерів опозиції Ішхан Сагателян. За його словами, цього дня мешканці країни повинні продемонструвати владі рішучу незгоду з політикою Пашиняна.

Бійки біля меморіалу

Мітинг завершився ходою до церкви Святого Григорія Просвітителя, де відбулася поминальна служба в пам'ять про загиблих у війні в Нагірному Карабасі.

З альтернативним ходою до військового пантеону «Ераблур» («Три пагорба»), де поховані тисячі солдатів вірменської армії і добровольців, прийшли й численні прихильники уряду Пашиняна, очолювані самим прем'єр-міністром. Біля стін меморіалу їх чекали родичі загиблих на війні. Вони спробували заблокувати вхід і перешкодити учасникам ходи пройти до могил солдатів. Однак силам правопорядку вдалося відтіснити їх. Тільки після сутичок Пашиняну і його прихильникам вдалося пройти в пантеон. Сталися бійки. У зіткненнях постраждали кілька людей, в тому числі й поліцейські. Силовики затримали близько ста протестувальників.

Передісторія

12 грудня Міноборони РФ підтвердило, що Азербайджан порушив перемир'я у Нагірному Карабасі. Інцидент стався 11 грудня близько 20:40 в районі Гадруту. Водночас азербайджанська сторона заявила, що не порушувала режим.

Chas News повідомляв, що Азербайджан припиняє військовий стан з 12 грудня.

Раніше Сенат Франції визнав Нагірний Карабах у резолюції, яка не має законодавчої сили.

Напередодні Азербайджан оприлюднив втрати за час війни в Нагірному Карабасі.

Ердоган планує сформувати платформу співпраці на Кавказі.

Нагірний Карабах. Президент Вірменії вимагає скликати парламент через загострення ситуації у регіоні