В Індії побудують сотні кисневих станцій через спалах COVID-19. Трупи померлих вже спалюють прямо на вулицях
Getty Images

Влада Індії прийняла рішення про будівництво 551 станції з виробництва медичного кисню через різке загострення ситуації з COVID-19.

Про це 26 квітня повідомило «Сіньхуа» з посиланням на канцелярію прем'єр-міністра Індії.

Влада ухвалила таке рішення через повсюдну нестачу кисню в лікарнях для пацієнтів з COVID-19. Особливо складна ситуація останнім часом у Делі.

«Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді розпорядився, щоб ці станції були введені в експлуатацію в найкоротші строки. Крім того, станції будуть значною мірою сприяти забезпеченню доступності кисню на рівні округів», — пише агентство.

У неділю Моді закликав усіх громадян робити вакцинацію та бути обережними. Лікарні та лікарі оприлюднили термінові повідомлення про те, що вони не в змозі впоратися з припливом пацієнтів.

Протягом тижня до 25 квітня в країні зафіксували ріст смертності від COVID-19 на 89% порівняно з попереднім тижнем та загалом 2,2 млн нових випадків. Дані Міністерства охорони здоров’я Індії свідчать про найвищий семиденний приріст, який спостерігався в будь-якій точці світу. Загальна кількість підтверджених інфекцій  у країні, де живе 1,3 млрд людей, перевищила 17 млн.

Наразі в Індії фіксують майже 350 тис. нових випадків зараження коронавірусом на день. Через брак місць у моргах та крематоріях трупи померлих спалюють прямо на вулицях.

Як повідомляє The Guardian, індійці накопичують кисень і життєво необхідні ліки вдома. Так вони створюють паніку і викликають нестачу в лікарнях, де лікують важко хворих пацієнтів, заявили індійські лікарі.

«Люди запасаються ремдесивіром та киснем. Це створює паніку і викликає дефіцит ліків», — сказав доктор Рендіп Гулерія, директор Індійського інституту медичних наук, у заяві, опублікованій Міністерством охорони здоров'я у неділю ввечері.

«COVID-19 є легкою інфекцією, і 85-90% людей страждатимуть лише від застуди, лихоманки, болю в горлі та болю в тілі. Для подолання цієї інфекції достатньо лише симптоматичного лікування вдома, і немає необхідності в кисні або ремдесивірі», — пояснив медик.

Попит на кисень зріс у країні більш ніж на 20% за останні кілька днів.

Західні країни, включаючи Великобританію, Німеччину та США, пообіцяли надіслати термінову медичну допомогу Індії для боротьби з пандемічною кризою.

Як повідомляє Reuters, у неділю президент США Джо Байден заявив, що Штати направлять в Індію сировину для вакцин, медобладнання та захисне спорядження.

Кілька штатів країни, у тому числі найбагатший, Махараштра, припинили щеплення в деяких місцях у неділю та оголосили, що запасів вакцин немає.

Пропозиція щеплень відстала від попиту, оскільки протягом квітня індійці розширили кампанію з вакцинації. Компанії намагаються збільшити обсяги виробництва, але у них дефіцит сировини. Ще й сталася пожежа на об'єкті, що виробляє вакцини AstraZeneca.

Індія призупинила експорт вакцини проти коронавірусу Oxford-AstraZeneca, щоб задовольнити внутрішній попит на тлі зростання кількості заражень у країні.

Україна у лютому отримала першу партію вакцини проти коронавірусу Oxford/AstraZeneca (Covishield) виробника Serum Institute of India — 500 тис. доз.

Індія розслідує побічні ефекти від вакцини Covidshield — тієї самої, яку закупила Україна