Вибори в США. Верховний суд відмовився розглядати позов штату Техас. Це дозволяє колегії виборників затвердити перемогу Байдена
Getty Images

Верховний суд США відмовився розглядати позов штату Техас, який підтримали 17 штатів, якими керують республіканці — прихильники президента Дональда Трампа. Про це повідомляють Reuters і ВВС.

Позивачі вимагали визнати недійсними результати виборів в штатах, де переміг демократ Джо Байден, а саме — в Джорджії, Вісконсині, Мічигані і Пенсільванії. Причиною зазначена зміна законів про вибори в цих штатах, коли в умовах пандемії COVID-19 було дозволено голосувати поштою.

Водночас представники штатів Джорджія, Вісконсін, Мічиган і Пенсільванія закликали Верховний суд США відмовитися розглядати цю справу. Вони заявили, що всі зміни були проведені законно.

Верховний суд США відмовився розглядати позов, пояснивши, що Техас не має юридичних повноважень для того, щоб вимагати скасування виборів в інших штатах.

Раніше Верховний суд США відхилив позов республіканців, які вимагали заборонити підведення офіційних підсумків президентських виборів в штаті Пенсільванія і визнання перемоги там Байдена.

Рішення дозволяє колегії виборників США зустрітися у понеділок і, як очікується, офіційно віддати свої голоси й затвердити перемогу Байдена.

Байден набрав 306 голосів проти 232 голосів Трампа в штаті виборчих коледжів штатів, який розподіляє голоси для всіх 50 штатів і округу Колумбія за кількістю населення.

Чотири розглянуті штати — Джорджія, Мічиган, Пенсільванія та Вісконсін — внесли загалом  62 голоси до загальної кількості, набраної Байденом. Для перемоги йому потрібно 270 голосів.

Після опівночі Трамп заявив у Twitter: «Верховний суд нас справді підвів. Ні мудрості, ні мужності!».

Трамп поскаржившся на те, що суд відхилив справу «блискавично», незважаючи на те, що він набрав більше голосів, ніж будь-який інший президент до нього, й написав: «Сфальсифіковані вибори, бийся!».

Трамп і його юридична команда подали безліч безуспішних позовів у декількох штатах, безпідставно заявляючи про фальсифікації виборців та оскаржуючи результати.

Мета Трампа вже давно полягала в тому, щоб справа дійшла до Верховного суду, де він призначив трьох нових суддів протягом свого строку і де консерватори мають більшість — шість до трьох. Позов, поданий Техасом та підтриманий 17 іншими штатами та понад 100 республіканськими членами Конгресу, дав йому таку можливість.

Напередодні виборів 3 листопада Трамп наполягав на швидкому перебігу правосуддя за допомогою Емі Коні Барретт, публічно висловлюючи надію, що вона зможе допомогти прийняти рішення щодо виборчих викликів.

Але Барретт та два інші судді, призначені Трампом — Ніл Горсух та Бретт Кавано — підписали рішення суду про скасування позову Техасу без коментарів.

Двоє консерваторів — суддів, Самуель Аліто та Кларенс Томас, заявили, що дозволили б Техасу подати позов до суду, але не перешкоджали б чотирьом штатам підсумувати результати виборів.

Наслідки виборів навряд чи швидко зникнуть, вважає ВВС. Вісімнадцять штатів і понад 100 республіканців у Конгресі підтримали відмову від результатів виборів і передачу Білого дому в руки законодавчих органів штатів.

Байден представив ще кілька членів своєї команди

Байден офіційно представив нових ключових членів своєї адміністрації. Деякі з них раніше працювали у Білому домі за президентства Барака Обами. Про це повідомляє CNN.

Байден та новообраний віце-президент США Камала Гарріс представили Сьюзен Райс як радника Білого дому з питань внутрішньої політики.

Серед інших оголошених імен наступні:

  • Денис Макдонаф — кандидат на посаду міністра у справах ветеранів;
  • Марсія Фадж — кандидат на посаду міністра житлового будівництва та містобудування;
  • Том Вільсак — кандидат на посаду міністра сільського господарства;
  • Кетрін Тай — кандидат в торгові представники США.

Як ми писали раніше, Байден оголосив, що посади в Білому домі, пов’язані з комунікаціями глави держави, займуть тільки жінки.

Байден також призначив трьох нових членів в команду по боротьбі з COVID-19, представив своїх головних радників з питань економічної політики та офіційно номінував генерала-афроамериканця на главу Пентагону.

«За зміну американської історії». Байден і Харріс отримали звання «Людина року» за версією Time