Виконувач обов'язків президента Киргизстану Жапаров братиме участь у президентських виборах
Hordiq.uz

Виконувач обов'язків президента Киргизстану Садир Жапаров здав документи в ЦВК для участі у виборах глави держави 10 січня 2021 року.

«Виконувач обов'язків президента Киргизької Республіки Садир Жапаров сьогодні, 14 листопада, представив в Центральну комісію з виборів і проведення референдумів Киргизької Республіки пакет документів для висунення своєї кандидатури на посаду президента Киргизької Республіки», — цитує агенство «РИА Новости» прес-службу лідера країни.

Жапаров також склав повноваження. Про це заявив спікер парламенту Киргизстану Талант Мамигов, передає УНН.

Відповідно до закону, він склав із себе повноваження президента, а також призупинив повноваження прем’єр-міністра країни, щоб брати участь у виборах нарівні з іншими кандидатами, як звичайний громадянин.

За його словами, у зв’язку з цим до обрання нового президента його обов’язки покладені на спікера Жогорку Кенеша.

«Основне завдання — проведення відкритих і законних президентських виборів, призначених на 10 січня 2021 року. Необхідно забезпечити вільне волевиявлення народу шляхом створення рівних умов для всіх кандидатів», — зазначив новий виконувач обов’язків президента Киргизстану.

Передісторія

Під час протестів в столиці Киргизстану, які розпочалися 5 жовтня після парламентських виборів, постраждали сотні людей, одна людина загинула. Президент Киргизії Сооронбай Жеенбеков заявив про спробу захоплення влади в країні. Згодом ЦВК країни визнала недійсними результати виборів.

10 жовтня депутати парламенту Киргизстану затвердили на посаді прем’єр-міністра Садира Жапарова. Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков 15 жовтня пішов у відставку, його повноваження перейшли до прем’єр-міністра.

Чому у Киргизстані спалахнули протести 

Громадяни Киргизстану раніше вийшли на вулиці, адже вважали результати парламентських виборів сфальсифікованими. Демонстранти захопили будівлю парламенту та офіс президента.

Мітингувальників розганяли важкою технікою та силою. У заворушеннях загинув один чоловік, а постраждалих нарахували понад 1000.

Згодом ЦВК таки не визнала результати голосування. Тим часом Росія, скориставшись ситуацією, оголосила на своїй військовій базі у Киргизстані режим «протидії тероризму».

Як ми повідомляли раніше, 6 жовтня 2020 року прем'єр-міністр Киргизстану Кубатбек Боронов подав у відставку на тлі масових протестів у Бішкеку.

Виконувач обов’язків президента Киргизстану балотуватиметься на президентських виборах