Введення в храм пресвятої Богородиці 2023: нова дата, історія та традиції свята

Після переходу ПЦУ на новоюліанський календар, дати деяких церковних свят змістилися на 13 днів назад. Зокрема і Введення в храм Пресвятої Богородиці — цьогоріч його відзначатимуть 21 листопада, замість 4 грудня. Це свято також відоме, як Третя Пречиста. Воно присвячене Діві Марії, матері Ісуса Христа, та вважається одним із найважливіших релігійних подій.

Chas News розповідає історію та традиції цього свята та що не заборонено робити у цей день.

Введення у храм Пресвятої Богородиці: історія свята 

Діва Марія народилася в Назареті в родині Іоакима та Анни, які довго були бездітними. Вони багато молилися Богу про дитину, Іоаким довгий час провів у молитві в пустелі. У той момент його дружині Анні з'явився ангел, який приніс благу звістку — в їхній родині з'явиться дитина. Іоаким і Анна дали обітницю, що, якщо це диво станеться, то їхня дитина буде служити Богу. 

Дівчинку назвали Марією, і до трьох років вона жила в родині. Потім Іоаким і Анна відвели її в Єрусалимський храм. За переказами, в дорозі вони провели три дні, разом із ними йшли родичі. Маленькій Марії допомогли зійти на першу круту сходинку храму, решту 14 вона подолала сама і здивувала цим архієрея Захарія та священиків, які її зустрічали. Захарії (він був батьком Іоанна Хрестителя) було відомо про особливу долю дівчинки, тому він відвів її до вівтаря та показав місце молитви.

У храмі Марія провела 12 років — вона читала Божі заповіді, молилася, займалася рукоділлям. Коли їй виповнилося 15 (у деяких джерелах 14 років) років, їй мали знайти чоловіка. Але оскільки батьки Марії обіцяли, що вона присвятить життя Богові, то Захарія в молитвах попросив Всевишнього про пораду. Ангел, який з'явився йому, підказав, що опікуном дівчини має стати овдовілий тесля Йосип, він же мав допомогти Марії дотриматись обітниць. Йосип і Марія побралися і повернулися в Назарет.

Введення у храм Пресвятої Богородиці: традиції

Введення в храм Пресвятої Богородиці — це духовне народження Марії. За значимістю це двунадесяте свято порівнюють із Різдвом. Основна ідея цього свята полягає в тому, що батьки-віряни мають залучати також своїх дітей до віри. Також цей вдалий для того, щоб привести дитину для першої сповіді. 

У цей день принято ходити до церкви і молитися. Адже Богородиця уособлює спокій і гармонію та вважається берегинею сімейного вогнища. У неї просять здоров'я для дітей, батьків, родичів, міцної родини. Вагітні жінки просять про вдалі пологи, а ті, хто лише планує стати матерями — молиться про дарунок нового життя.

Також у свято накривають стіл, але оскільки в цей час триває Різдвяний піст, то подію потрібно відзначати скромно і з пісними стравами. Щоправда, у це свято дозволяється поставити на стіл рибу, страви з рослинною олією і трохи вина.

Важливо це свято проводити у колі рідних та близьких.

Введення в храм Пресвятої Богородиці: що не можна робити 

У цей день не можна нічого робити по господарству — прибирати, прати, прасувати. Усі клопоти слід відкласти на потім, але краще зробити роботу напередодні.

Також цього дня не можна:

  • розважатися;
  • робити важку роботу;
  • лаятися, злословити, думати про когось погано;
  • шити та в’язати;
  • не рекомендується позичати або віддавати гроші;
  • укладати шлюби та вінчатися. Ця заборона стосується всіх днів Різдвяного посту, але особливо важлива в Третю Пречисту.

Нагадаємо, Chas News розповідав, чим відрізняються юліанський, новоюліанський і григоріанський календарі та чому взагалі постало це питання.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Церковний календар на грудень 2023 року: головні свята