Збиття літака МАУ. Іран обіцяє виплатити по $150 тис. сім'ям загиблих

Уряд Ірану затвердив суму компенсації для сімей кожної жертви збиття літака «Міжнародних авіаліній України» (МАУ). Сума становить $150 000 або її еквівалент в інших валютах

Кабінет міністрів Ірану доручив Міністерству доріг і міського розвитку країни виплатити компенсації якомога швидше, повідомляє IRNA.

Чиновники обіцяють заплатити тим, хто залишилися в живих і спадкоємцям загиблих «без будь-якої дискримінації за національністю і громадянством відповідно до чинних законів країн».

28 грудня в Міністерстві закордонних справ Ірану заявили, що передали в онлайн-форматі остаточний технічний звіт за результатами розслідування причин катастрофи літака МАУ.

У той же час, у МЗС України стверджують, що Іран не передавав ніяких звітів про катастрофу літака МАУ.

Іран завершив розслідування катастрофи літака МАУ

Про це заявив у середу міністр доріг і міського розвитку Мохаммад Есламі, передає IRNA.

«Остаточний звіт був надрукований англійською мовою і був наданий усім зацікавленим сторонам і незабаром буде доступний всім людям в інформаційній системі Управління цивільної авіації», — сказав міністр.

Історія збиття

Рейс PS752 «Тегеран-Київ» (літак Boeing 737-800) «Міжнародних авіаліній України» зазнав аварії незабаром після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня 2020 року. У авіакатастрофі загинули 176 пасажирів і членів екіпажу, серед яких 11 українців і 63 громадян Канади.

Іранські війська 11 січня заявили, що український Boeing вони збили випадково, виною став людський фактор. Літак нібито пролітав поруч з військовим об'єктом Ірану і військові його сприйняли як «ворожу ціль», а саме — як крилату ракету. При цьому в Ірані відзначили, що очікували атаки з боку США, у зв'язку з чим системи ППО країни були приведені у повну бойову готовність.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує від Ірану повного визнання провини, офіційних вибачень, покарання винних і виплати компенсацій.

Як ми писали раніше, деякі американці — родичі загиблих у збитому літаку МАУ — подали позов проти Ірану

Президент присвоїв звання Героїв членам екіпажу збитого в Ірані літака МАУ