«Іранська сторона тягне кота за хвіст». Іран не поспішає оголошувати деталі катастрофи літака МАУ, нарікає МЗС
Getty Images

Іранська сторона наполягає на тому, що літак «Міжнародних авіаліній України» був збитий в результаті людської помилки.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» заявив заступник міністра охорони здоров'я України Євгеній Єнін. Він припустив, що через це Тегеран не поспішає розкривати подробиці падіння літака і виплачувати компенсацію рідним загиблих.

На словах іранська сторона підтверджує свою готовність розкрити деталі катастрофи, забезпечити компенсацію. Але останнім часом складається таке відчуття, немов іранська сторона не виконує домовленості, а тягне кота за хвіст. Іранська сторона наполягає на тому, що катастрофа сталася в результаті людської помилки

За словами Єніна, українська сторона побоюється, що правда є дещо іншою.

«Якщо розслідування виявить, що ця катастрофа стала результатом системних збоїв у забезпеченні безпеки цивільних польотів в небі над Іраном, іранська сторона буде змушена усунути певні недоліки, а це коштує досить дорого», — пояснив він.

Нагадаємо, що в МЗС раніше заявили, що не отримали від Ірану звіт про результати розслідування катастрофи літака Boeing 737 рейсу PS 752 МАУ в Тегерані. Документ, в якому говориться, що трагедія сталася через людську помилку, іранська сторона нібито відправила напередодні.

19 жовтня Єнін зустрівся на тему розслідування збиття літака з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом.

Як ми писали раніше, МЗС прогнозує щонайменше два з половиною роки досудового розгляду у справі збиття літака МАУ.

Також Канада вважає, що Іран належно не розслідував авіакатастрофу літака МАУ в Ірані. Оттава каже, що багато подробиць досі невідомі.

Деякі американці — родичі загиблих у збитому літаку МАУ — подали позов проти Ірану.

Передісторія

8 січня літак Boeing 737-800 МАУ збила іранська ракета російського виробництва невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана. Загинули усі, хто перебував на борту — 176 осіб. Серед загиблих — громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану.

11 січня іранські війська заявили, що український Boeing вони збили випадково. Літак пролітав начебто поруч з військовим об’єктом Ірану і військові прийняли його за «ворожу ціль», а саме — за крилату ракету.

Іран виділить €200 млн на компенсації за катастрофу МАУ