Зеленський підписав закон про відновлення конкурсів на посади в держслужбі
Президент України

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби». Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Закон відновлює процедуру проведення конкурсів на посади держслужби всіх категорій. Це означає, що після «карантинного» періоду чиновники нарешті мають пройти цю процедуру. І майбутній голова «Енергоатому» теж.

«Протягом шести місяців з дня набрання чинності цим документом необхідно оголосити конкурси на посади, що обіймають особи, з якими раніше були укладені контракти про проходження державної служби на період дії карантину через поширення COVID-19», — ідеться в повідомленні.

Також закон скасовує положення, згідно з яким суб'єкт призначення може ухвалити рішення про звільнення держслужбовця від посади категорії «А» за власною ініціативою. Цим суб’єктом був прем’єр-міністр України або міністр чи керівник центрального органу виконавчої влади. Вони могли запропонувати подання про звільнення протягом чотирьох місяців з дня призначення голови уряду або відповідного міністра чи керівника держоргану.

Крім того, тепер виключені обмеження щодо виконання першим заступником міністра чи заступниками міністра (якщо посада міністра є вакантною) окремих повноважень міністра.

Це особливо актуально для виконання обов’язків міністра енергетики Юрієм Вітренком.

23 лютого Верховна Рада підтримала з пропозиціями президента закон про відновлення проведення конкурсів на посади державної служби. Вони були припинені через пов'язаний із COVID-19 карантин. Також закон продовжує строки повноважень виконувачів обов’язків міністрів.

Президент заявив, що підтримує відновлення конкурсів на посади державної служби, але просить ВР вилучити із закону 2021 року норми про обмеження виконання повноважень заступниками міністра, якщо посада міністра є вакантною.

Зеленський звернув увагу Верховної Ради, що ці положення є неприйнятними, бо порушують конституційні норми про призначення за поданням прем'єра членів уряду.

Глава держави наголосив, що неухвалення Верховною Радою протягом тривалого часу рішення про призначення міністра неминуче призведе до паралічу діяльності органу виконавчої влади.

Тому Зеленський запропонував парламенту вилучити ці норми.

Як ми писали раніше, Шмигаль, розповідаючи про рік своєї роботи, заявив, що уряд працюватиме над конкурсом на зайняття посади керівника «Енергоатому» вже за два тижні. Тим більше, що президент підписав закон про відновлення конкурсів на держслужбу.

Контрольна для Вітренка. Чому ціна на газ може стати платою за крісло прем'єра