Зеленський — про гідність Тупицького і аналогію з Януковичем
УНІАН

У вівторок, 2 листопада, президент Володимир Зеленський виступив на телебаченні з приводу ситуації навколо Конституційного Суду України. Гарант пояснив свою позицію щодо політичної кризи, яка виникла після скасування суддями КСУ низки антикорупційних норм.

Перед цим Зеленський звернувся до депутатів фракції «Слуга народу» в аудиоформаті з вимогою підтримати його законопроєкт про оновлення складу КСУ та замороження його останніх рішень, які ставлять під загрозу співпрацю України з західними партнерами і європейський курс країни.

Ось головні тези того, що сказав Зеленський в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.

Про необхідність подальшої співпраці з МВФ

«Вже був сигнал від наших західних партнерів щодо неприпустимості звернення антикорупційних реформ. Без співпраці з МВФ нам не подолати дирку в бюджеті, яка є. Нам потрібна фінансова допомога, якої ми можемо лишитися».

Про закиди в неконституційності подання законопроєкту про перезавантаження КСУ

«Політичної кризи не боюсь. Я півтора роки не знав імен суддів КСУ, спілкувався лише з головою Олександром Тупицьким. Казав йому, що є червона лінія — Вищий антикорупційний суд, земельна реформа, обіцянки перед народом... Тупицького запитали, чому він не задекларував будинок в Криму. А він каже, не знав як... Я вже не кажу про моральний момент, адже це відбувалось вже у 2018 році після агресії РФ.

Я хочу, щоб народ усвідомив, що ці люди зробили. Вони скасували відповідальність на брехню в деклараціях. Це неможливо виправдати, яка б не була у суддів мотивація. Чи захищає хто з них чиїсь інтереси, чи себе».

Про готовність розпустити парламент, якщо депутати не проголосують за його законопроєкт

«Це складна історія. Я хочу, щоб вони працювали на країну. Але якщо буде політичний конфлікт, якщо я побачу, що не маю підтримки в першу чергу від «Слуги народу», тоді будемо виходити з ситуації таким чином».

Про тих, хто стоїть за діями КСУ

«Я не маю права називати ці прізвища, тому що потрібні докази. Цим вже займаються правоохоронні органи».

Про варіант, за яким ВР заморозить діяльність КСУ, а той як незалежний орган не підкориться

«В мене не має рішення для такого сценарію. Є дані, що КСУ довіряють лише 2% громадян України. Сподіваюсь, судді КСУ виявляться, в першу чергу громадянами...».

Про інший варіант: ВР не підтримає подання президента

«Йдеться про одну людину — Олександра Тупицького. (Насправді «за» останні рішення проголосували 11 суддів з 15. Чому був проти заступник голови Головатий, — читайте тут. — Прим. ред). Якщо він має гідність, то має піти у відставку. І потім ми зможемо перейти до оновлювання складу КСУ. Я свій законопроєкт відкликати не буду».

Про аналогію із втечею Януковича

«В наших законах не прописано, що робити, якщо Конституційний суд перевищив свої повноваження. Але подібна дилема стояла свого часу перед Верховною Радою, коли втік Янукович. Не було прописано в законах, що робити, коли президент втік з країни. Тоді ВР прийняла виклик і ухвалила рішення (призначила вибори). І це було правильно».