Жителі Тбілісі протестували проти результатів виборів. Проти людей застосовували водомети
Getty Images

8 листопада тисячі жителів Тбілісі протестували проти результатів парламентських виборів. Правляча партія «Грузинська мрія» отримала 48,23%, опозиційна коаліція «Національний рух — Сила в єдності» — 27,17%.

Протестувальники оголосили про безстроковий пікет. Активісти запевнили, що блокуватимуть Центральну виборчу комісію (ЦВК), допоки в країні не призначать нові вибори.

Про це повідомляє видання телеканал «Мтаварі».

Поліція застосувала водомети проти демонстрантів. Телеканал передає, що правоохоронці застосували спецзасоби без попередження. Силовики зробили це, коли протестувальники наблизилися до огорожі ЦВК.

Поліцейські застосували пропорційну силу у відповідь на насильницькі дії демонстрантів, кажуть у МВС Грузії.

«Протестувальники спробували увірватися в будівлю ЦВК, що добре видно на відеозаписах. […] Оскільки учасники акції застосовували насильницькі методи і не підкорялися вказівкам поліції, МВС застосувало пропорційну силу в межах своїх повноважень», — йдеться у повідомленні Міністерства внутрішніх справ Грузії.

Активісти та лідери опозиції попрямували в бік ЦВК з проспекту Руставелі. Там вони мітингували проти результатів голосування 31 жовтня.

Лідери опозиції закликали керівництво «Грузинської мрії» почати з ними переговори щодо проведення повторного голосування. Переговори мали відбутися 9 листопада, зазначила один з лідерів «Єдиного національного руху» Ніка Мелія.

Проте виконавчий секретар «Грузинської мрії» Іраклій Кобахідзе заявив, що члени правлячої партії зустрінуться з представниками опозиції тільки в присутності міжнародних партнерів.

Передісторія

Chas News повідомляв, що 31 жовтня у Грузії відбулися парламентські вибори за новою виборчою системою. У них перемогла правляча партія  «Грузинська мрія» із результатом 48,23% голосів виборців. Водночас опозиційна коаліція «Національний рух — Сила в єдності» отримала 27,17%.

Опозиція не визнала вибори легітимними. Члени опозиційних сил оголосили бойкот та відмовилися від мандатів на знак протесту проти фальсифікації виборів.

Раніше ми писали, що НАТО вважає Грузію вже зараз готовою до приєднання до альянсу, Україну — ні.

Грузія не пустила депутатів з України спостерігачами на вибори — нардеп від «СН»