ZIK, NewsOne і «112 Україна» об'єднаються в новий телеканал
ZIK

Замість трьох заблокованих через санкції українських телеканалів ZIK, NewsOne і «112 Україна» в країні може з'явитися один. Нині керівництво каналів під санкціями пробує створити його.

Про це повідомляє видання Vesti.ua із посиланням на внутрішній документ, який нібито поширюють серед співробітників трьох закритих телеканалів.

Керівництво медіахолдингу «Новости», схоже, змирилося з тим, що указ президента України Володимира Зеленського оскаржити в судових інстанціях найближчим часом не зможе. Тому вирішило зареєструвати новий телеканал, поки скандал із закриттям ZIK, NewsOne і «Україна 112» не затих, а аудиторія не розійшлася по іншим медіапроектам.

Фото Vesti.ua

Як страховку від повторного закриття під приводом санкцій, засновниками може стати максимально широке коло журналістів закритих телеканалів. Хоча юридично таке рішення від дій влади не захищає, іміджеві наслідки для Зеленського в разі повторного закриття проекту можуть стати серйознішими.

У коментарі «Детектору медіа» перший заступник голови Національної ради з питань телерадіомовлення Валентин Коваль розповів, що теоретично надання ліцензії новому каналу є цілком реальним. Умови — якщо йому вдасться зібрати всі необхі'дні документи та якщо серед засновників не буде осіб, що підпадають під санкції.

«За законом ми маємо розглядати всі заявки щодо видачі нових ліцензій. Є законні терміни і процедури, за якими ми вивчаємо нові компанії, що претендують стати ліцензіатами. Заявку розглядати будемо, але надання ліцензії залежить від того, як будуть складені документи», — сказав він.

Як українці ставляться до блокування мовлення «112 Україна», NewsOne та ZIK

Більше половини українців, які знають про рішення РНБО запровадити санкції проти телеканалів з орбіти кума Путіна Віктора Медведчука, підтримують його.

49% українців підтримують рішення щодо блокування мовлення телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK, в той час, як 41% – не підтримують.

Про це свідчать результати дослідження соціологічної групи «Рейтинг».

Соціологічна група «Рейтинг»

Соціологічна група «Рейтинг»

Соціологічна група «Рейтинг»

Соціологи зазначили, що з моменту введення санкцій рівень підтримки цього рішення зріс з 42 до 49%, натомість кількість критиків зменшилась з 47 до 41%.

78% опитаних знають про те, що президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій проти телеканалів. 21% опитаних цього не знають. Важливо, що серед опитаних, які знають про рішення, рівень його підтримки ще вищий (57%), а кількість критиків менша (37%).

72% опитаних підтримують запровадження державою санкцій проти фізичних та юридичних осіб України якщо їхня діяльність шкодить інтересам держави (46% однозначно підтримують, 26% — скоріше підтримують). Натомість, у разі наявності доказів причетності цих осіб до терористичної діяльності або сепаратизму,  рівень підтримки  санкцій проти них зростає до 85% (67% — однозначно підтримують, 18% — скоріше підтримують).

Дослідження провели 6-8 лютого. Аудиторією є населення України віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність — 2500 респондентів.

Метод опитування: CATI на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,0%.

Санкції проти «каналів Медведчука — Козака»

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про застосування санкцій щодо народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака і 8 компаній, які є засновниками телеканалів 112 Україна, ZIK і NewsOne.

Мовлення цих телеканалів припинили в цифровому мультиплексі та кабельних мережах в ніч на 3 лютого. Водночас ці телеканали продовжують мовлення на платформі YouTube.

4 лютого дві людини у Верховному суді оскаржили указ президента про блокування телеканалів NewsOne, «112 Україна» і ZIK.

Як ми писали раніше, Зеленський хотів працевлаштувати співробітників каналів з «пулу Медведчука», які втратять роботу через санкції.

Зеленський пояснив, що заблоковані канали фінансує Росія. 

Chas News повідомляв, що десятки активістів штурмували телеканал «НАШ». 

Гібридна реакція. Якою буде відповідь Путіна на санкції проти «телеканалів Медведчука»