Колонка
Стиліст
Стиліст

Тренд — це напрям змін або розвитку чого-небудь. Коли ми говоримо про нього, найчастіше маємо на увазі зміну споживацьких очікувань і запитів, або моделі поведінки людини.

Тренд не обмежується модою, скоріше, навіть залежить від неї. Багато соціальних або економічних явищ можуть виникати під впливом тренду, а можуть стати каталізатором у його створенні.

Часто виникає дилема «Курка чи яйце?» — «Що стало першопричиною зародження того чи іншого тренду?».

Наприклад, сучасні комп'ютери та комп'ютерні технології виникли завдяки активному інвестуванню в розробку і дослідження напівпровідників. Своєю чергою, почалося це через протистояння СРСР і США в гонці озброєнь.

Приблизно те ж саме відбулося і зі шкірзамом.

Ще у 80-х роках це був вкрай моторошний матеріал, яким обшивали тільки салони дешевих машин. Сьогодні ж, із посиленням протестів проти використання тваринних матеріалів у текстильній промисловості ми отримали вкрай приємні його замінники.

Стелла Маккартні

Більш того, модельєр Стелла Маккартні вже щосили створює у своїх колекціях «шкіру» з грибів.

Хто формує тренди?

Якщо тренди — частина соціальних процесів, чи означає це, що ми самі їх формуємо? Безперечно. 

Мода — ніби дзеркало, що відображає настрої, які зароджуються в соціумі. І саме ми з вами диктуємо те, що буде актуальним через рік, три, а то й п'ять. Але ж як про це дізнаються модні будинки? Чи є в них міжвідомчі zoom-зустрічі? Ні, але у них є трендхантери.

Трендхантери, або «мисливці за трендами», стежать за тим, як люди в різних містах світу одягаються (тяжіють до суконь замість спідниць, закочують рукави, розстібають верхній гудзик на сорочці чи підвертають джинси), що саме дивляться на Netflix, до яких політичних поглядів схиляються, які фільтри в Instagram використовують тощо.

Для точніших прогнозів трендхантери співпрацюють з соціологами, вченими, екологами та IT-спеціалістами. Комбінуючи проаналізовану інформацію, вони збирають трендбуки (найгарячіші і модні теми у суспільстві), а потім продають їх різним компаніям.

Так, наприклад, одна з таких агенцій, під назвою WGSN, шість років тому помітила, що зростає інтерес до спорту і здоров'я. І ось вже через два модних сезони, тобто через рік, всі модні бренди як один інтерпретували цей тренд у своїх колекціях — практично однаково. Спорт-шик, кросівки, худі і треники, велосипедки, бомбери і так далі. Все це було і досі є в кожній колекції від Balenciaga і до Chanel.

Balenciaga

Тому говорячи, що нові колекції Balenciaga — це «тихий жах» і люди перестали вдягатися красиво, давайте зауважимо: ми самі в цьому винні. Це нам, а не комусь, зручно надягти безрозмірний худі та джинси, це нам не хочеться мити голову щодня, а простіше обмежитися кепкою або зав'язати на голові «хвіст». Диявол криється в деталях!

Тому говорячи, що нові колекції Balenciaga — це «тихий жах» і люди перестали вдягатися красиво, давайте зауважимо: ми самі в цьому винні

Адже щоб вийти у красивому коктейльному платті, потрібно серйозно заморочитись з образом (підібрати взуття і сумку, зробити укладку, макіяж), а щоб надіти худі і треники — зовсім нічого.

Німецький філософ Кант вважав, що, «виходячи з самого поняття, можна сказати, що будь-яка мода — це мінливий образ життя». Тобто він говорив про моду як про непостійну величину і про її здатність набувати різних виражень і напрямів залежно від обставин.

Що стане трендом у найближчому майбутньому?

Трендом, який вже став зрозумілим і проявив свої обриси на наступні п’ять, а то і більше, років стане екологічність. Сьогодні люди серйозно стурбовані екологією. Взяти хоча б найпопулярніший серіал минулого року «Чорнобиль», що розповідає про страшну техногенну катастрофу, яка переросла в екологічну. Звичайно, HBO — потужний лідер думок, але не тільки він. Напевно, ви помічали, що люди все частіше ходять в супермаркети з авоськами, а до кав'ярень — з багаторазовими кружками?

Ми відмовляємося від пластикових соломинок. Коли чистимо зуби, стали вимикати воду. Отже, колесо тренду запущено.

Так, на перший план виходить виробництво «розумного» одягу, який прослужить кілька років. Нові тканини, нові технології і нові виробництва — в майбутньому фешн-компанії глобально модернізуються. Великі онлайн-рітейлери вже відкривають цільові розділи, присвячені екологічній моді; люксові бренди відмовляються від використання рідкісних видів шкіри; а масмаркет шукає, чим замінити шкідливий поліестер.

Великі онлайн-рітейлери вже відкривають цільові розділи, присвячені екологічній моді; люксові бренди відмовляються від використання рідкісних видів шкіри; а масмаркет шукає, чим замінити шкідливий поліестер

Але не екологією єдиною!

«Проблема гендеру» та його рамок відчутно витає у повітрі, викликаючи суперечки, а, значить, інтерес. Вже 16 країн світу на законному рівні визнали існування третьої статі, і це більш не пов'язано з ЛГБТ, або ж стосується зовсім частково. У XXI ст., епоху прогресивного розвитку толерантності, прав і свобод, обмежувати когось у самомодифікації стало антитрендом. Звідси, власне, і з'явився тренд на гендерну нейтральність, або унісекс.

Багато відомих брендів і будинків моди пропонують андрогінні капсули у своїх колекціях, де зчитуються тотальний унісекс, нормкор (невибагливість в одязі) і оверсайз. Такий одяг приносить подвійний комерційний прибуток, і підходить абсолютно всім. Один худі на двох, якщо ви пара, один піджак, одні джинси, а за рік – два — і одна сукня.

Навіть парфумери все частіше створюють нейтральні аромати, що однаково підходять як чоловікам, так і жінкам. Приклад тому — популярність аромату Baccarat Rouge від Франциска Куркджана, яка не вщухає.Це спрощена версія появи трендів, але впливають також і форс-мажори, глобальні катаклізми, політичні перевороти, теракти та, звичайно ж, пандемії, як у випадку з COVID-19.

І мова не про те, що всі бренди як один почали випускати маски для обличчя, а про те, що, змушені сидіти в ізоляції, ми переосмислили свій світогляд і підхід до життя. А як наслідок — і до моди.

Модні тренди

Так, для багатьох комфорт став важливішим, ніж крій і дизайн. В моду повернувся білизняний стиль, трикотажні вироби заполонили колекції як люксових брендів, так і масмаркету, а кеди авторитетно «витіснили» будь-яке інше взуття з вулиць.

Сірі треники, в яких заведено ходити вдома, стали головними героями модних street-style, а те, в чому ми нудилися вдома на дивані, в момент стало найпопулярнішим одягом на ринку.

І хоча в кожній новій колекції, що з’являється сьогодні на подіумі, дизайнери в один голос «кричать» публіці, що, мовляв, усе добре і настав час вдягати пір’я та стрази, ми в це слабо віримо. І купуємо нові сірі треники та чорний пуховик.

Брендовий секонд-хенд. Що таке вінтажний одяг і де його шукати
Що Камалі Харріс та Мішель Обамі вдається краще, ніж Олені Зеленській?