Джонні Гарретт

В ніч на перше листопада у світі відзначають Хеловін. Святкування зазвичай починається за кілька днів і триває весь вікенд. Традиції Хеловіна добре відомі: це випрошування солодощів, жахливі костюми, вечірки та ліхтарики зі свічками у гарбузах у вигляді людської голови.

Іншою розвагою на Хеловін є переказ страшилок і перегляд фільмів жахів. Їхні творці часто використовують Ніч Усіх Святих для створення зловісного антуража. Сюжети, зазвичай, фокусуються на історіях про серійних вбивць та маніяків. Як, наприклад, франшиза горорів «Хеловін» про кровожерливого Майкла Маєрса. 

Звісно, левова частка лякаючих історій є вигадкою сценаристів або адаптацією міських легенд. Проте на Хеловін жахи трапляються й насправді. Варто лише згадати, як цього 2022 року у Сеулі через тисняву на святкуванні Хеловіна загинула 151 людина.

Chas News зібрав декілька жахливих історій, що сталися на Хеловін.

«Кендімен» і отруйні цукерки

У 1974 році в Техасі восьмирічний Тімоті О’Браян на Хеловін з’їв вдома кілька цукерок і йому стало зле. Швидка не допомогла — хлопчик помер дорогою в лікарню.

Після розслідування підозра поліцейських впала на батька Тімоті — Рональда О'Браяна, котрий поводився дивно і постійно змінював свої свідчення.

Виявилось, що справи О'Браяна йшли кепсько, у нього було багато боргів. Тому він вирішив вдатися до крайнощів — вбити власного сина і отримати страховку, щоб покрити борги.

Рональд О'Браян Кендімен Candyman

На Хеловін Рональд О'Браян пригостив сина цукерками, начиненими ціанистим калієм.

Чоловіка визнали винним у вбивстві сина, а також у спробі вбити ще чотирьох дітей. О'Браян також дав отруйні цукерки своїй дочці та іншим дітлахам в окрузі, однак ті не встигли скуштувати смертельні солодощі.

О'Браяна засудили до смертної кари, а в народі йому дали прізвисько «Кендімен» («Цукеркова людина», англ.).

Вибух на «Святі на Льоду»

 В ніч на 31 жовтня 1963 року в Індіанаполісі, штат Індіана, близько 4,5 тис. людей прийшли на відкриття шоу Holiday On Ice («Свято на льоду»).

Близько 11 вечора, коли фігуристи закінчували свою програму, непомічений витік газу спричинив вибух, внаслідок якого в залі провалилася підлога. 81 людина загинула, близько 400 отримали поранення.

Holiday On Ice Свято на льоду 1963

Донині ця катастрофа вважається однією з найжахливіших в історії міста міста і усього штата.

Вбивство черниці

Вранці 31 жовтня 1981 року черниці у місті Амарилло, штат Техас, помітили вибите вікно у будівлі свого монастиря і викликали поліцію.

Копи, що прибули на місце, знайшли тіло черниці Тадеу Бенц, а також ніж, яким її закололи. Перед вбивством жінку зґвалтували.

Після опиту свідків детективи заарештували 17-річного Джонні Гарретта, що жив через вулицю від монастиря. Хлопця засудили до смертної кари, яку привели в дію у 1992 році.

Справа була досить гучною. Їй присвятили документальну стрічку The Last Word, назва якої відсилає до останніх слів Гарретта. В них він подякував своїй сім'ї за любов та турботу, а весь інший світ послав куди подалі.

Джонні Гарретт

«Передбачення» від маніяка

В 1981 році на Хеловін в будинку на Манхеттені сталося подвійне вбивство. Жертвами стали 39-річний фотограф Рональд Сісман і його 20-річна подруга Елізабет Платцман.

Їх побили і потім застрелили невідомі.

Ще більш моторошним вбивство робить те, що його з-за ґрат передбачив серійний вбивця Девід Берковіц, якого ЗМІ прозвали «Син Сема».

Одразу після вбивства в поліцію звернувся інформатор, який донедавна перебував за ґратами в одній камері з  Берковіцем.

Чоловік розповів, що маніяк розповідав йому про бійню, яка має статись за кілька тижнів, на Хеловін. Берковіц наперед передбачив усі деталі злочину: точно описав будинок і назвав професію жертви. Також він вказав на причетність певного культа до майбутнього вбивства.

Девід Берковіц

Поліція не знайшла доказів, щоб притягнути Берковіца до відповідальності за злочин на Манхеттені, адже в момент вбивства він все ще перебував в своїй камері. Проте далі багато хто почав вважати Берковіца причетним до якоїсь секти, що спонукало його здійснювати свої злочини.

«Війна світів» на вулицях Нью-Джерсі

Наостанок згадаємо відомий випадок — не трагічний, а комічний. Він стався в Нью-Джерсі у 1938 році.

Режисер Орсон Веллс з акторами Mercury Theatre,  займався адаптуванням відомих романів у радіовистави. Того року на Хеловін для постановки обрали «Війну світів» Герберта Веллса. П’єсу стилізували під новинний репортаж, який висвітлює вторгнення іншопланетян.

Перед початком вистави слухачів попередили, що це лише вистава, однак не всі звернули на це увагу. За підрахунками, з 12 млн слухачів приблизно один мільйон повірив, що вторгнення відбувається насправді. Люди почали в паніці вибігати на вулиці, будувати барикади та шукати укриття.

Курйозна історія знайшла відображення на перших шпальтах газет і мала свій ефект. Популярність режисера зросла, а його театр отримав спонсора.

війна світів 1938

Водночас репортаж про «майже справжнє» вторгнення вплинуло також на подальше сприйняття людьми новин.

Зокрема, кілька років потому, у 1941-му, коли по радіо повідомили про бомбардування Японією бухти Перл-Харбор, частина американців сприйняла це за ще один розіграш.  

Хеловін-2022. Історія свята та найтрендовіші костюми цього року