Колонка
Заступник головного редактора
Заступник головного редактора

Кілька тижнів тому їздив до Вірменії. Мета вояжу — спілкування з тамтешніми високопосадовцями про посилення співпраці наших країн.   

Та сьогодні я хочу поміркувати не про торгові стосунки. І для цього є неприємна причина.

16 листопада, у день нашого прильоту, Азербайджан та Вірменія вперше після минулорічної 44-денної війни повернулись до бойових дій.

І хоч ескалація тривала лише один день, це призвело до загибелі вірменського військового, ще два десятки солдатів потрапили в полон. Азербайджан визнав загибель семи своїх військових.

Коли споглядав за цією ситуацією, згадались рядки радянського поета Олександра Кушнера «Часи не вибирають, у них живуть і вмирають» (ні, я не фанат поетів пізнього СРСР, але ці слова у своїй пісні використала співачка Onuka, і вони мені запали в душу).

Не обирають батьків, батьківщину та сусідів. Особливо геополітичних. І у цьому як Україні, так і Вірменії дуже не пощастило

Також, як відомо, не обирають батьків, батьківщину та сусідів. Особливо геополітичних. І у цьому як Україні, так і Вірменії дуже не пощастило.

Головні питання  

Як протистояти сусіднім країнам, чиї фінансові та військові можливості в рази більші, ніж твої? Питання, актуальне як для нас, так і для них.

Здавалося б, пошук відповіді на нього може стати спільною справою для наших країн.  

Та реальність цьому не сприяє. І ось чому:

— Наша країна майже 8 років веде війну проти Росії.

 Вірменія визнає Росію «надійним союзником» у протистоянні проти Азербайджану за території Нагірного Карабаху.  

 Вірменські політологи зазначають, що офіційний Єреван бореться не лише з Баку, а і з Туреччиною, яка теж має свої геополітичні інтереси на теренах Вірменії.

 Український президент, за його словами, має чудові стосунки з Реджепом Ердоганом, президентом Туреччини. «Ви навіть не уявляєте, про що я з ним говорю під час того, коли двері закриті»,  зазначив Володимир Зеленський на останньому пресмарафоні.   

 Україна офіційно не визнала масові вбивства вірмен в Османській імперії геноцидом, щоби не зіпсувати політичні стосунки з Анкарою та Баку.

Вірменські солдати

 Вірменія, у свою чергу, не визнає Голодомор геноцидом, адже не хоче псувати стосунки з Росією.

 Вірменія не визнає анексію Криму.

 Україна віддає перевагу Азербайджану у нагірно- карабахському конфлікті. «Ми послідовно підтримували територіальну цілісність Азербайджану, так само, як Азербайджан підтримував нашу територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах, і цей принцип залишається для нас абсолютно незмінним»,  сказав Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

Один із найвпливовіших геостратегів XX століття радник з національної безпеки президента США Джиммі Картера Збігнєв Бжезінський свого часу написав книгу «Велика шахівниця», де порівняв геополітику з однойменною грою.

Втім, стосунки між Україною та Вірменією більше схожі не на продумане та відточене змагання гройсмейстрів, а на турнір з пінг-понгу серед дітей у молодшій школі. Комусь майже випадково вдається атакувати, інший випадково відбирає м'яч у невідомому напрямку. І так по колу.

Або ж, якщо ви не фанат спортивних аналогій, це схоже на серіал Беверлі-Гіллз (олди, привіт).

Там, якщо мені не зраджує пам'ять, учні high school теж коригували свою поведінку та коло спілкування в залежності від того, з ким зустрічались.

А ми ж не хочемо поводитись, як пубертатні підлітки?

Не менш важливі питання 

Від спортивно-серіальних аналогій до конкретики.

Як би це банально не звучало  кожна країна переслідує свої інтереси на великій геополітичній шахівниці. Україна та Вірменія  не винятки.

Тому запитувати, чому наша країна купує турецькі безпілотники «Байрактар», а Вірменія отримує військову допомогу від Росії, як мінімум, моветон.

Ми повинні виживати і боротись з скаженими сусідами, які страждають від фантомних болей імперіалізму. Допомогу інколи доводиться отримувати від не менш скажених партнерів. Але чого не зробиш, аби спинити вбивства людей?

Ми повинні виживати і боротись з скаженими сусідами, які страждають від фантомних болей імперіалізму

Завдання таких країн, як Україна і Вірменія (знову банально, але ж правда),  ставати сильнішими. Адже по той бік фронту визнають лише право сильного.

Як ставати сильнішими? Відповідь проста, а от її реалізація  неймовірно складна.  

Нарощувати свої економічні потужності, ставати суб'єктами, а не об'єктами. А досягнути цього можна завдяки взаємовигідній економічній співпраці. І ця співпраця можлива між нашими країнами. Навіть попри численні розбіжності.

Капіталізму, схоже, капець. Це може спричинити світову революцію і війну