Вірменія звинуватила Азербайджан у військовому вторгненні. На кордоні відновилися обстріли
Getty Images

Нікол Пашинян, прем’єр-міністр Вірменії, заявив, що азербайджанські війська вторглися на територію його країни.

За його словами, це сталося на одній зі східних ділянок кордону, повідомляє «Радіо Азатутюн».

Згодом стало відомо, що чотири бойові позиції Вірменії опинилися в оточенні військових сил Азербайджану.

У заяві Ради безпеки зазначили, що після переговорів солдати обох країн покинули позицію. Чому вірменські війська пішли з власної території, невідомо. Влада заперечує, що віддала наказ не чинити спротиву.

Як повідомляє «Європейська правда», 16 листопада обидві країни звинуватили одне одного в провокаціях. Із заяв випливає, що тривають взаємні обстріли, у тому числі з важкого озброєння.

Міноборони Вірменії заявило, що противник застосовує артилерію, бронетехніку та вогнепальну зброю різного калібру. Також міністерство повідомило, що 12 його військових потрапили у полон.

У міністерстві оборони Азербайджану заявили, що ще 15 листопада вірменські війська з кількох напрямків «піддали інтенсивному обстрілу з різнокаліберної стрілецької зброї позиції азербайджанської армії».

Напруга між Азербайджаном та Вірменією зберігається після бойових дій, які відбулися в Нагірному Карабасі минулої осені

Нова війна почалася 27 вересня 2020 року, а вже 9 листопада Вірменія та Азербайджан за посередництва РФ підписали угоду щодо її припинення.

Домовленість дозволила Азербайджану повернути контроль над значною частиною Нагірного Карабаху та прилеглими районами, які утримувались вірменськими силами більше чверті століття.

Через протести у Вірменії прем'єр Нікол Пашинян мусив подати у відставку, але після дострокових парламентських виборів знову обійняв цю посаду.

Азербайджан хоче купити в України розробку додатку «Дія»