Каховська ГЕС

 Chas News продовжує щотижневі огляди і розвінчання російської пропаганди. Редакція проаналізувала медіа-простір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Заперечення, зловтіха, звинувачення ЗСУ: як в росії реагували на підрив Каховської ГЕС

Після підриву Каховської ГЕС вранці 6 червня в росії спочатку заперечували це, потім раділи, згодом стали перекладати провину на ЗСУ.

За першою версією російських ЗМІ, що Каховська гребля не витримала підйому рівня води і зруйнувалася сама.

О 6 ранку гауляйтер Нової Каховки Володимир Леонтьєв у коментарі російським ЗМІ заперечував факт підриву дамби.

Коли стало зрозумілим, що дамба знищена, а вода з Каховського водосховища стрімко затоплює Херсонщину, гауляйтер Нової Каховки різко змінив риторику і заявив, що дамбу знищили ЗСУ в ході обстрілу.

У російському МЗС також заявили, що підрив Каховської ГЕС — терористичний акт, заздалегідь і цілеспрямовано спланований Україною у військових цілях в рамках контрнаступу ЗСУ.

Поки одні розповідали, що потужна дамба знищена артилерійським вогнем ЗСУ, інші раділи, що підрив Каховської дамби призвів до підтоплення позицій ЗСУ на островах. 

Отже і за підсумками тижня російська пропагандистка Маргарита Симоньян в ефірі дивувалась, чому весь світ звинувачує росію у підриві Каховської ГЕС. «Весь цивілізований світ нам розповідає, що це ми самі підірвали свою Каховську ГЕС, що ми самі обстрілюємо наш Бєлгород», — дивувалась Симоньян.

Спростування. 9 червня СБУ оприлюднила перехоплену розмову загарбників, у якій вони зізнаються, що теракт на Каховській ГЕС скоїли їхні військові. За словами окупанта, росія хотіла шантажувати Україну Каховською ГЕС, однак все пішло «не за планом».

Також верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель 9 червня заявив, що за проривом дамби Каховської ГЕС стоїть росія. 

«Ця територія знаходиться під контролем росії. Мене там не було, щоб з'ясувати, хто це зробив. Але все вказує на те, що якщо це сталося на підконтрольній росії території, важко повірити, що хтось інший причетний», — сказав Боррель.

Лукашенко також заявив, що Каховську ГЕС підірвали ЗСУ

Маніпуляція. Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко на зустрічі з секретарями рад безпеки країн-членів ОДКБ заявив, що Каховську ГЕС підірвала саме Україна, аби «приховати початок провального контрнаступу».

Спростування. У Головному управлінні розвідки України, заявили, що підрив Каховської гідроелектростанції — російський теракт, який готувався довго. Про замінування Каховської греблі та плани окупантів влаштувати провокації під «чужим прапором» Володимир Зеленський говорив ще у жовтні 2022 року. 

Зважаючи на інженерні особливості споруди і те, що лівий берег Херсонщини перебуває під окупацією, ні в кого, крім росіян не було фізичної можливості та засобів, аби здійснити такий масштабний підрив Каховської ГЕС, говорять в українській розвідці. Найбільш ймовірною причиною руйнування Каховської греблі — вибух зсередини.

Таку ж думку в коментарях американському виданню The New York Times висловили інженери та експерти з боєприпасів.

Росіяни видали за своє відео зі скиданням води жителям затоплених Олешок

Дезінформація. У російських соцмережах та медіа вірусно поширилось відео, на якому відображено момент передачі дроном води жінці з дітьми. Окупанти запевняють, що допомогу постраждалим нібито надали бійці російської армії, які «усіма доступними способами допомагають жителям затоплених сіл Херсонської області».

Спростування. Насправді це відео зняли українські військові, і це вони допомагали потерпілим. Воїни з 406-ї бригади за допомогою дрона передали пляшку з водою родині, яка рятувалася від потопу на даху будинку неподалік окупованих Олешок.

Вперше відео опублікував Telegram-канал «Оперативний ЗСУ» 7 червня.

8 червня Державна прикордонна служба України підтвердила справжність відео. Прикордонники уточнили, що пляшку з водою родині, яка опинилась у пастці на затопленій території, доправив аеророзвідник «Санта».

Окупанти звинуватили ЗСУ в обстрілах Херсонщини під час евакуації

Фейк. Російські ЗМІ з посиланням на «главу уряду регіону» Андрія Алексєєнка написали, що Україна нібито обстрілює Херсонщину під час евакуації мирних мешканців з затоплених районів області.

Спростування. 8 червня Олександр Прокудін, голова Херсонської ОВА, у Telegram повідомив, що окупанти обстрілюють прибережні території та центральну частину Херсона під час евакуації.

У МВС України повідомили, що того ж дня під час евакуації, росіяни обстріляли Корабельну площу, де збиралися люди. Внаслідок цього постраждало 9 осіб.

Українські волонтери також опублікували відео, на якому видно, як під звуки ворожих пострілів евакуювали з району Корабел у Херсоні 93-річного мирного жителя.

Ще відеодоказ російського обстрілу оприлюднила у Twitter українська журналістка Крістіна Бердинських, яка під час евакуаційної місії перебувала у Херсоні.

Після підриву Каховської ГЕС в Україні нібито почався спалах холери

Фейк. У соцмережах з’явилися повідомлення, нібито головна лікарка Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги спрогнозувала спалах холери найближчим часом.

Спростування. У Міністерстві охорони здоров'я України повідомили, що станом на ранок середи, 14 червня, в Україні не зареєстрували випадків або підозр на холеру у підтоплених районах після підриву Каховської ГЕС. 

Зеленський нібито висунув Ілону Маску ультиматум

Фейк. Американський ведучий Такер Карлсон, якого нещодавно звільнили з телеканалу Fox News, у першому епізоді свого відеоблогу звинуватив у підриві Каховської ГЕС Україну. Відео Карлсона ретвітнув власник Twitter Ілон Маск.

 

 

Після цього російські ресурси написали, що в Україні нібито вимагають від Маска видалити акаунт Карлсона.

Спростування. Україна не висувала жодних ультиматумів Ілону Маску. З боку Офісу президента України єдиною реакцією був допис у Twitter радника голови ОП Михайла Подоляка. Він обурився, що під час масштабної трагедії у цій соцмережі поширюється брехня.

Україна нібито готує теракт в рф із застосуванням «брудної бомби»

Фейк. Російські медіа з посиланням на Центр громадських зв'язків ФСБ росії написали, що Головне управління розвідки України нібито збирається влаштувати на території рф теракт із застосуванням «брудної бомби». Для цього начебто створили «третю службу», до складу якої увійшла легкомоторна авіація для постачання диверсійно груп на території росії засобами ураження, а «також завдання ударів за допомогою скидання бомб на об'єкти паливної та енергетичної інфраструктури».

Спростування. Росія не вперше поширює подібні заяви. У жовтні 2022 року голова міноборони рф сергій шойгу провів телефонні переговори із американським, французьким, британським та турецьким міністрами оборони. Він розповідав про нібито підготовку за наказом Володимира Зеленського «провокації» із застосуванням «брудної бомби» в Україні, щоб звинуватити у цьому росію.

Ще тоді у Головному управлінні розвідки України пояснили, що заяви кремля про намір України нібито застосувати «брудну бомбу» — це не лише психологічна, а й геополітична операція, орієнтована на Захід аби змусити українців прийняти факт окупації і вести переговори з агресором.

В Офісі президента та МЗС України також спростували ці звинувачення.

Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.

Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України