П'ять років тому Віталій Кличко відклав до кращих часів партію УДАР та почав співробітництво з пропрезидентською «БПП -Солідарність». Це коштувало йому команди — з УДАРу пішла низка функціонерів, що розбудовували політичну силу з 2005 року. Але зараз Віталій бере реванш. За даними численних соціологічних досліджень, партія Кличка є беззаперечним лідером перегонів за крісла депутатів Київради. Ймовірно, у команді київського мера вирішили повторити успіх Володимира Зеленського 2019 року, який завдяки власному рейтингу завів до Верховної Ради 254 депутата.

Партія чемпіонів

Очолює список сам Віталій Кличко, лідер партії та кандидат в мери Києва. Політична та господарська постать чинного міського голови столиці добре відома. Та все ж нагадаємо історію про зустрічі у Відні 2014 року. На той час Кличко мав гарний рейтинг, його розглядали ймовірним кандидатом у президенти України. Після віденських зустрічей, в яких брали участь партійний функціонер УДАРу Віталій Ковальчук, а також Петро Порошенко, Сергій Льовочкін, Дмитро Фірташ та сам Віталій Кличко, політик-боксер вирішив не балотуватися у президенти. Подейкують, фігуранти зустрічей домовилися, що Кличко натомість отримає підтримку на виборах мера Києва.

Пізніше Кличко та Порошенко підписали декларацію про «єднання, щоб забезпечити максимальну ефективність спільних дій, унеможливити узурпацію влади будь-якою політичною силою та гарантувати незворотність курсу європейських реформ в Україні».

Історична заява Кличка

Далі був спільний тріумф на місцевих виборах 2015 року під прапорами «БПП - Солідарність», після чого Кличко фактично «поховав» партію УДАР. Згадав він про неї перед позачерговими виборами до Верховної Ради минулого року. У союзники навіть запрошував Михеїла Саакашвілі, однак політики не домовилися.
 

Друге місце в списку УДАРу — у не менш легендарного спортсмена Олександра Шовковського. Колишній воротар столичного «Динамо» та збірної України з футболу політичного досвіду не має. Проте на початку року ходили чутки, що в Офісі президента хочуть створити Держагентство з питань спорту і його ймовірним керівником міг би стати Шовковський. Також кандидат вже кілька років розвиває власний ювелірний бренд та є спортивним експертом однієї з букмекерських мереж.

 

Спортивні прогнози від кандидата

Колишні

Юлія Лимар, співзасновник та колишня шефредактор сайту «Главком», розмістилася на третьому місці. Цікаво, що вона повний однофамілець депутата Київради VII скликання Юлії Лимар, чоловік якої працює на керівних посадах комунального підприємства «Світоч» (організація торгівлі з тимчасових споруд).

Катерина Кириченко, колишня помічниця народного депутата Дмитра Андрієвського, — на четвертому місці. Вона вже була депутатом Київради VII скликання від УДАРу. Нагадаємо, ще одна з помічниць цього народного депутата Ольга Галицька йде в Київраду по списках ЄС.

Закриває п'ятірку Владислав Андронов, колишній держсек Мінагрополітики. Зараз він радник міського голови.

Андронов радить з питань будівництва

Призначали Андронова до МінАПК зі скандалами, конкурс з відбору кандидатур проводили кілька разів. Пізніше прізвище чиновника неодноразово з'являлось в матеріалах журналістських розслідувань про спроби отримання контролю над десятками тисяч гектарів сільгоспземель.

Соратники і родичі 

На шостому місці Роман Романюк, народний депутат VII -VIII скликань. Також він входив до Ради із судової реформи при президентові України, має нагородну зброю від МВС. З 1997 по 2007 роки працював в управлінні КМДА із взаємодії з судами. В 2008 році став депутатом Київради, а за два роки вступив до партії УДАР. Зять Романюка — Дмитро Левченко — є генеральним директором КП «Київпастранс».

Сьоме та восьме місця займають одразу двоє скандальних радників мера. Дмитро Білоцерковець був народним депутатом Ради минулого скликання від «БПП», а в Раді VII скликання працював помічником депутата-бодібілдера Ігоря Побера, члена партії УДАР. До того займав посаду директора Департаменту міського благоустрою КМДА. Зараз Вищий антикорупційний суд розглядає кримінальну справу проти Білоцерковця за фактом недостовірних відомостей про стан фінансів.

Володимир Бондаренко — давній соратник Віталія Кличка, спочатку працював його помічником з часів депутатства в Київраді (2007-2012), а потім в парламенті. Після обрання Кличка мером Києва в 2014 році став керуючим справами Київради, пізніше — керівником апарату КМДА. З посади його звільнили після скандалу з фальшивим дипломом.

Дев'яте місце у Лесі Петрівської — сурдоперекладача мера під час щоденних брифінгів. Політичною діяльністю вона не займалась, в корупційних схемах не помічена. Цього року стала співзасновником Всеукраїнської асоціації перекладачів жестової мови.

Завершує десятку списку Юлія Хан, голова Департаменту молоді та спорту КМДА. Цю структуру вона очолила в червні 2020 року, до цього працювала в сімейному будівельному бізнесі.

Також читайте про те, кого ведуть в Київраду команди Зеленського, Порошенка, партія «Голос» і «Батьківщина».