Афганський уряд і таліби узгоджують правила переговорів
Daily Sabah

Уряд Афганістану і «Талібан» узгодили рамкові правила мирних переговорів після більш ніж двох місяців обговорень. Нарешті розпочинаються переговори про закінчення майже 20-річної громадянської війни.

Мирний процес, який проводить Катар, відбувається на тлі жорсткого насильства на місцях в Афганістані та прискореного виведення американських військ, повідомляє видання The Guardian.

Критики переговорів побоюються, що повстанці більше зацікавлені в тому, щоб виграти час, аніж закінчити війну. «Таліби» нібито прагнуть остаточно захопити всю країну силою, як тільки офіційна афганська армія більше не зможе розраховувати на підтримку американських військових.

Незважаючи на програш на президентських виборах у США, Дональд Трамп наказав скоротити американські сили в країні приблизно до 2500 осіб до січня. Це ледве чверть від кількості персоналу рік тому.

Військові виконують цей наказ, після якого американські солдати утримуватимуть «пару» основних баз і деякі «бази-супутники», сказав генерал Марк Міллі, голова об'єднаного начальства штабів.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас цього тижня попередив, що НАТО не повинно ставити під загрозу мирні переговори, виводячи війська з країни занадто рано.

Тристорінкову рамкову угоду для переговорів було оголошено в Twitter учасниками переговорів з обох сторін майже одночасно в середу.

Надер Надері, який є членом урядової делегації, описав Guardian угоду як «значний крок вперед». Тепер команди спробують визначити порядок денний для переговорів. «Ми починаємо з цієї частини в суботу. Ми прагнемо створити баланс між відчуттям терміновості та униканням поспіху», заявив Надері.

Мирний процес офіційно розпочали в середині вересня, але майже відразу зупинили через зусилля, спрямовані на «виправлення повноважень». Деякі з них були технічними, наприклад, які назви використовувати в документах для двох сторін, які офіційно не визнають одна одну. Але багато з них відображали принципові розбіжності щодо того, якою країною є Афганістан і яким має бути його майбутнє.

Одне питання полягало в тому, яку школу ісламської юриспруденції слід використовувати для довідок у разі суперечок. Уряд наполягав на системі, яка визнавала б релігійні та етнічні меншини країни, включаючи сикхів та індусів, яких дедалі менше, а також шиїтське населення країни.

Талібан хотів, щоб угоду про ведення військ США, яку він підписав із Трампом у лютому, вважали відправною точкою для переговорів. Афганський уряд хотів визнати більш демократичну та внутрішню основу для переговорів.

Встановлення порядку денного також буде делікатним актом балансування між пріоритетами уряду Афганістану, які включають широке припинення вогню, та пріоритетами руху «Талібан». Повстанці мало зацікавлені в складанні зброї для переговорів.

Протягом останніх років було кілька коротких припинень вогню на період релігійних свят, але «Талібан» опирався закликам до ширшого припинення боїв. Повстанські керівники усвідомлюють, що їхня здатність до кровопролиття привела їхніх ворогів за стіл переговорів.

Американський посланник миру в Афганістані Залмай Халілзад, дипломат афганського походження, який очолював переговори між США і «Талібаном», а потім допоміг посадити за стіл переговорів уряд та повстанців, привітав у Twitter угоду як «важливу віху».

Ця угода демонструє, що сторони, які ведуть переговори, можуть домовитись про важкі питання. Ми вітаємо обидві сторони з наполегливістю. Народ Афганістану зараз очікує швидкого прогресу в політичній дорожній карті та припиненні вогню. Ми розуміємо їх бажання і підтримуємо їх

Історія конфлікту

Збройний конфлікт розпочався 7 жовтня 2001 року зі вторгнення американських та британських військ за планом операції «Нескорена свобода» у відповідь на терористичні акти 11 вересня 2001. Станом на 2020 рік воєнні дії відбуваються у два етапи: операція «Нескорена свобода» (2001–2014) та «Рішуча підтримка» (з 2015).

На першому етапі війська коаліції, що нараховували понад 40 країн-учасниць, у першу чергу США, завдали військової поразки «Талібану», відсторонивши його від влади. Завдяки військовій присутності коаліційних сил, які окупували всю країну, афганська влада спочатку забезпечила заснування та роботу Тимчасового уряду Афганістану, а після проведення виборів у 2004 році — й постійного уряду Хаміда Карзая.

До 2014 року, після досягнення визначених в операції завдань, тривало поступове скорочення військової присутності іноземних військ на території Ісламської держави Афганістан, створення та нарощування спроможностей Афганської народної армії та допомога у підтриманні безпеки в усіх регіонах країни.

У 2014 році війська МССБ забезпечили проведення других вільних виборів в Афганістані, а з 1 січня 2015 року військовий компонент під проводом НАТО перейшов на другий формат ведення війни в Афганістані, що отримав назву операція «Рішуча підтримка».

Як ми писали раніше, «Аль-Каїда» все ще «сильно інтегрована» до «Талібану», вважають у ООН.

Таліби закликають Байдена дотримуватися угоди про виведення американських військ