Amnesty International хоче незалежної перевірки свого скандального звіту про ЗСУ

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вирішила, щоби незалежні експерти перевірили процес підготовки її доповіді зі звинуваченнями на адресу Збройних сил України.

Про це повідомляє Deutsche Welle

Мова йде про перевірку процесів і рішень, що передували публікації звіту, проведенню досліджень, підготовці матеріалу, а також про юридичний та політичний аналіз звіту. Повідомляється, що це питання зараз «ініціюється на міжнародному рівні».

В Amnesty International заявили, що «шкодують», що доповідь оприлюднили без достатнього контексту — без належної уваги порушенню рф міжнародного права та численним російським воєнним злочинам.

«Висновки не були передані з тією делікатністю та точністю, якої слід очікувати від Amnesty. Це також стосується подальшого спілкування та реакції Міжнародного секретаріату на критику громадськості. Ми засуджуємо інструменталізацію пресрелізу російською владою», — додали в організації.

Нагадаємо, 4 серпня Amnesty International опублікувала доповідь, у якій звинуватила українську армію в порушенні гуманітарного права і створенні небезпеки для мирних жителів через розміщення військових баз у житлових районах, школах і лікарнях.

Українська влада у відповідь звинуватила організацію у «втраті адекватності», поширенні російських пропагандистських наративів і спробі порівняти російську агресію та український самозахист.

Після публікації скандального звіту звільнилась очільниця українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук. Хвиля звільнень охопила і низку інших європейських відділень організації.

На цьому фоні Amnesty International перепросила за «страждання й обурення» через її звіт, однак не відмовилась від звинувачень на адресу ЗСУ. Водночас генеральна секретарка Агнес Калламар заявила, що організація зазнала атак з боку українських і російських «тролів» у соцмережах.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Співзасновник шведської Amnesty International покинув організацію через незгоду зі звітом про ЗСУ