Апеляційний суд ухвалив рішення щодо колишнього судді Миколи Чауса
УНІАН

Апеляційний суд залишив під домашнім арештом колишнього суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса.

Про це в Telegram повідомив Ростислав Кравець, його адвокат.

Таким чином рішення Вищого антикорупційного суду залишили без змін.

9 серпня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) подала скаргу до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про зміну Чаусу запобіжного заходу з домашнього арешту на ув'язнення. 

4 серпня ВАКС відправив Миколу Чауса під цілодобовий домашній арешт до 18 серпня. НАБУ і САП просили заарештувати екссуддю з альтернативою застави. На їх думку, стан здоров‘я Чауса дозволяв перебувати в СІЗО. Однак слідчий суддя вирішив інакше.

Чим відомий суддя Чаус

Влітку 2016 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) викрило Чауса на отриманні хабара у $150 тис. За корупційний злочин йому загрожувало від 8 до 12 років позбавлення волі. Під час обшуку виявили гроші, які суддя дбайливо заховав у скляних банках. 

Маючи суддівську недоторканність, Чаус уникнув взяття під варту та залишив територію України. В березні 2017 року його затримали у Молдові. Українська сторона зробила запит про екстрадицію. А Чаус попросив у влади Молдови політичного притулку. Йому відмовили, він опротестував рішення в суді.  

На початку квітня 2021 року глава МВС Молдови Павло Войку повідомив, що Чауса викрали іноземці і вивезло його в Україну.

У травні з’явилось відео, на якому Чаус говорив, що його викрали «дуже впливові люди». Також він повідомляв, що перебуває у безпеці і почуває себе добре.

30 липня екссуддю знайшли в селі у Вінницькій області Мазурівка. Місцевий мешканець зателефонував в поліцію та повідомив, що впізнав Чауса в своєму населеному пункті. Чауса забрали співробітники СБУ та «вивезли невідомому напрямку».

3 серпня Детективи НАБУ затримали його у лікарні «Феофанія» та помістили в ізолятор тимчасового утримання.

Викрадення з міністерським присмаком, або «Кейс Чауса» з історії УНР