Аваков заявив, що фігуранти санкцій РНБО могли поставляти паливо в ОРДЛО
УНІАН

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що фігуранти нещодавно запроваджених санкції РНБО могли поставляти паливо на окуповані території Донецької та Луганської областей. За його словами, у санкційному списку представлені компанії нардепа та власника телеканалів Тараса Козака.

Водночас секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов запевнив, що запровадження обмежень проти телеканалів з «пулу Медведчука» — це не «одноразова акція». Відомство вводитеме обмеження й стосовно нардепів.

Про це Аваков та Данілов розповіли в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

«Де десятки мільйонів, які «чорним налом» їм роздали, звідки вони? І нам зрозуміло, звідки вони… Ряд представників наших громадян мають «чорну касу», яку заробляють на воєнній ситуації і цими грошима, в тому числі, фінансують пропагандистську діяльність... А у нас є підстави вважати, що ряд фігурантів мали (відношення до поставок палива бойовикам — Прим. ред.)», — наголосив голова МВС.

На його думку, Україна має право захищатись за допомогою запровадження санкцій. Він підкреслив, що вони не скасовують кримінальний процес і судовий розгляд справи.

Секретар РНБО говорить, що усі причетні до цієї справи «нестимуть відповідальність», зокрема й кримінальну.

«Я впевнений, що найближчим часом санкції будуть продовжуватися проти певної категорії осіб — і фізичних, і юридичних. Більше того, я можу з упевненістю сказати, що там буде низка депутатів, які засідають сьогодні у Верховній Раді. У нас більш ніж достатньо документів, щоб це впровадити», — додав Данілов.  

Він підкреслив, що з 2017 року 1228 громадян України знаходяться під санкціями держави. Однак пропагандисти та Росія кажуть, що указ щодо санкцій проти громадянина України — неконституційний.

Передісторія

2 лютого президент Володимир Зеленський запровадив санкції проти  нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Також гарант ввів на п’ять років обмеження стосовно каналів «112 Україна», NewsOne, ZIK. Ці ЗМІ пов'язують з кумом президента РФ, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

У спільній заяві телеканали пообіцяли продовжити роботу. Вони звинуватили Зеленського в «політичній розправі над неугодними ЗМІ».

Напередодні у ЄС та США підтримали санкції проти телеканалів, пов'язаних з Медведчуком. 

Раніше Зеленський пояснив, що заблоковані канали фінансує Росія. 

Chas News повідомляв, що десятки активістів штурмували телеканал «НАШ». 

Тарас Козак оформлює й продає вугілля з ОРДЛО через кіпрський офшор — активісти