Аваков заявив, що Порошенко мав матеріали СБУ, щоб закрити «канали Медведчука»
УНІАН

Керівник Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що п'ятий президент Петро Порошенко мав підстави та матеріали СБУ, щоб закрити телеканали «112 Україна», NewsOne та ZIK.

Про це очільник відомства розповів в інтерв'ю Дмитру Гордону.

«Я особисто знаю, про те, що СБУ і Василь Грицак такі матеріали йому показували і давали, і у нього було більш ніж достатньо підстав. Чому він не прийняв такого рішення... Напевно, у нього були свої резони», — наголосив він.

Аваков пригадав, коли у 2018 році на засідання РНБО повинні були запровадити санкції щодо «телеканалів Медведчука». Тоді запропонували інший проєкт щодо телеканалу «Наш», додав високопосадовець.

Голова МВС говорить, що під стенограму нагадав про конфлікт груп Ахметова і Медведчука. За його словами, він також запитав, чи навмисно влада підігравала нардепу від «ОПЗЖ» на шкоду інтересів першого.

Порошенко ж розпорядився все відкласти і доручити СБУ доопрацювати проєкт, підкреслив Аваков.

В інтервю «BBC Україна» Медведчук заявив, що не знає, чому санкції запровадили саме за президентства Володимира Зеленського.

Передісторія

2 лютого президент Володимир Зеленський запровадив санкції проти  нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Також гарант ввів на п’ять років обмеження стосовно каналів «112 Україна», NewsOne, ZIK. Ці ЗМІ пов'язують з кумом президента РФ, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

У спільній заяві телеканали пообіцяли продовжити роботу. Вони звинуватили Зеленського в «політичній розправі над неугодними ЗМІ».

Напередодні у ЄС та США підтримали санкції проти телеканалів, пов'язаних з Медведчуком. 

Раніше Зеленський пояснив, що заблоковані канали фінансує Росія. 

Chas News повідомляв, що десятки активістів штурмували телеканал «НАШ». 

Порошенко купив телеканал «Прямий», щоб Зеленський його «не закрив» (відео)