Британські чиновники попередили про алергічні реакції на вакцину Pfizer/BioNTech
The Financial Express

Британський регулятор попередив, що людям, у яких раніше виникали серйозні алергічні реакції, не слід робити щеплення від COVID-19.

Агентство виступило з застереженням після виявлення алергічних реакцій у перших вакцинованих від коронавірусу, повідомляє Reuters.

Британія розпочала програму масової вакцинації населення препаратом Pfizer/BioNTech.  

Медичний директор Національної служби охорони здоров’я Стівен Повіс заявив, що відомство змінило рекомендації після того, як двоє працівників NHS повідомили про анафілактоїдні реакції, пов'язані з прийомом вакцини. Вони були серед тисяч осіб, які отримали щеплення у вівторок.

Вони пройшли курс лікування і тепер почуваються добре. Вважається, що у них виникла анафілактоїдна реакція — набагато легша, ніж анафілаксія, яка, як правило, включає шкірний висип, задишку, а іноді і падіння артеріального тиску.

Обидва співробітники служби страждають від серйозної алергії і носять при собі автоін'єктори з адреналіном.

Подібні реакції не спостерігалися в клінічних випробуваннях цього препарату. Водночас люди з алергічними реакціями в анамнезі не брали участь у випробуваннях.

Агентство з регулювання лікарських засобів і товарів медичного призначення (MHRA) заявило, що рекомендує усім, у кого проявлялась серйозна алергічна реакція на ліки, продукти харчування або вакцини, відмовитись від щеплень.

«Будь-яка людина, яка в анамнезі мала істотну алергічну реакцію на вакцину, ліки або їжу (наприклад, анафілактоїдна реакція в анамнезі або ті, кому рекомендували носити автоін'єктор адреналіну), не повинна отримувати вакцину Pfizer BioNtech», — йдеться в повідомленні служби.

Національна служба охорони здоров’я Англії заявила, що з середи у всіх пацієнтів, яким призначена вакцина Pfizer/BioNTech, будуть запитувати, чи є у них в анамнезі алергічні реакції.

MHRA заявила, що буде шукати додаткову інформацію та проводить розслідування в першочерговому порядку, а Pfizer та BioNTech заявили, що підтримують розслідування MHRA.

Американська служба з контролю за продуктами та ліками (FDA) та Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) продовжують проводити оцінку вакцини.

Pfizer заявив, що люди з історією тяжких побічних алергічних реакцій на вакцини або інгредієнти речовини-кандидата були виключені з пізніх стадій випробувань, що відображено в протоколі затвердження MHRA.

Великобританія в першу чергу вколює вакцину людям, старшим за 80 років, а також тим, хто перебуває в будинках для старих, і їхньому персоналу. Харчова алергія рідше зустрічається у людей похилого віку, і обидві реакції траплялися у медичних працівників, а не у літніх людей.

«Важкі алергічні реакції на вакцини є незвичними, але персонал, який вводить вакцини, завжди навчений і підготовлений для боротьби з ними у разі їх виникнення», — сказав Адам Фінн, професор педіатрії з Університету Брістоля, додавши, що порада є «розумним» запобіжним заходом, поки не буде зібрано більше досвіду з вакциною.

У США FDA готується до засідання дорадчого комітету в четвер, заявивши, що дані щодо ефективності та безпеки вакцини Pfizer відповідають її очікуванням щодо отримання дозволу.

Відомство опублікувало документи про те, що 0,63% людей у ​​групі вакцини та 0,51% у групі плацебо повідомляли про можливі алергічні реакції в ході випробувань. Це, за словами професора експериментальної медицини Імперського коледжу в Лондоні Пітера Опеншоу, дуже малі цифри.

«Той факт, що ми так швидко знаємо про ці дві алергічні реакції і що регулятор вжив заходів щодо цього, надаючи попереджувальні поради, свідчить про те, що ця система моніторингу працює добре», — сказав він.

Велика Британія стала першою країною у світі, яка минулого тижня схвалила вакцину Pfizer/BioNTech для масової вакцинації населення.  8 грудня першою з країн Заходу Британія розпочала програму масової вакцинації від коронавірусу.

Одним із перших людей, яких вакцинували від коронавірусу в Британії, став тезка знаменитого англійця Вільям Шекспір.

 

Chas News повідомляв, що вакцина Moderna забезпечить імунітет на три місяці.

Раніше представник ООН заявив, що 2021 рік пройде під знаком гуманітарної катастрофи внаслідок COVID-19.

Напередодні Байден пообіцяв публічно вакцинуватися від COVID-19.

Байден обіцяє 100 мільйонів щеплень від COVID-19 у США протягом перших ста днів на посаді