Деякі країни Європи закрили авіасполучення з Великобританією. У Брюсселі і Лондоні політики радяться

Випадки нового штаму COVID-19, який призвів до хаосу у Великобританії, були виявлені в Австралії в невеликій кількості. Проте федеральний міністр охорони здоров'я Грег Хант заявив, що не планує наслідувати приклад інших країн й не  зупинятиме польоти з Великобританії.

Австралія й так передбачає обов’язковий 14-денний готельний карантин, повідомляє The Guardian.

У неділю прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що «немає жодних доказів», що штам спричинив важче захворювання або вищу смертність, але «він, здається, передається значно швидше».

Це спонукало деякі європейські країни, зокрема Ірландію, Італію, Францію, Німеччину, Бельгію та Нідерланди, заборонити польоти з Великобританії.

У понеділок Хант заявив журналістам, що австралійська система карантину, коли міжнародні мандрівники проходять обов'язковий 14-денний моніторинг у спеціальних готелях, означає, що Австралія не вдаватиметься до інших заходів.

«В Європі не прийняли подібну систему (готельного карантину)», — сказав Хант.

Головний медпрацівник Австралії, професор Пол Келлі, заявив, що штам із Великобританії, відомий як мутація N501Y, потрібно розглядати в контексті.

«Були тисячі мутацій саме цього нового коронавірусу. Немає чітких доказів того, що це суттєва зміна. Інфекційний агент трохи змінився, але багато людей пересуваються південно-східною Англією. Також зараз зима» — сказав Келлі.

Доцент Лінда Селві, лікар охорони здоров'я та епідеміолог з інфекційних хвороб Квінслендського університету, сказала, що, хоча система карантину не виявилася на 100% безпечною для зупинки вірусу в Астралії, «вона все ще в значній мірі захищає громаду». Селві заявила, що, хоча є деякі докази, які свідчать про те, що варіант Великобританії є більш інфекційним, ніж інші штами, «докази все ще досить обмежені».

Головний медичний працівник Нового Південного Уельсу, доктор Керрі Чант, підтвердила в понеділок, що «у пари мандрівників, що повернулися з Британії, було виявлено штам N501Y». Але вона сказала, що нинішній спалах занепокоєння в штаті Південний Уельс, був іншим штамом, ніж той, що спричинив хаос у Великобританії.

Заступник головного директора з охорони здоров’я штату Вікторія, професор Аллен Ченг, заявив, що незрозуміло, чи справді британський варіант справді більш інфекційний. Може здатися, що він поширюється швидше з багатьох причин, сказав він.

«Наприклад, це може бути просто той штам, який був задіяний у надзвичайному розповсюдженні або розповсюдженні в тій частині країни, де обмеження менш жорсткі або де менш дотримуються карантину. Більш високі вірусні навантаження можуть відображати виявлення хвороби раніше» — сказав Ченг. Він додав, що  незрозуміло, чи вплине мутація N501Y на ефективність вакцини.

Враховуючи, що Великобританія вже розпочала вакцинацію медпрацівників вакциною Pfizer, і пам’ятаючи про високий рівень захворюваності у королівстві, протягом кількох місяців можна буде дізнатись, чи є вакцина ефективною проти цього штаму.

Селві сказала: «Якщо виявиться, що вакцина не така ефективна проти цього варіанту, як проти інших штамів вірусу, слід мати можливість досить легко модифікувати вакцину Pfizer, враховуючи те, що вона передбачає передачу генетичної інформації, відомої як мРНК».

Вона додала, що найкращий захист від нового штаму такий самий, як і проти інших: соціальне дистанціювання, носіння масок у місцях, де багато людей, і гігієна рук.

Дані про поширення нового штаму COVID

Фахівець Служби громадської охорони здоров'я Англії (виконавчий орган МОЗ Великої Британії) доктор Сьюзан Гопкінс визнала, що новий штам коронавірусу COVID-19, що розповсюджується швидше, був виявлений на південному сході Англії ще у вересні.

Про це Гопкінс сказала телеканалу Sky News: «Новий штам був знайдений у пацієнта у вересні, а повний геном був розшифрований у жовтні".

За її словами, спочатку фахівці не надали йому значення, оскільки віруси часто мутують. Однак до кінця листопада були зафіксовані осередки нового типу COVID-19 у графстві Кент, а захворюваність не знижувалася, незважаючи на прийняті обмежувальні заходи. В результаті уряд поінформували 11 грудня про зміну епідеміологічної ситуації.

Вона додала, що переважно цей тип COVID-19 зафіксовано в Лондоні і на сході Англії, проте в невеликих кількостях він також був виявлений в кожному регіоні Англії, у Вельсі і в Шотландії.

За її словами, аналогічні штами знайшли в Данії та Австралії, а також дуже схожі варіанти зафіксували у ПАР і Нідерландах.

Як зазначила Служба громадської охорони здоров’я Англії, в тих районах країни, де була виявлена нова мутація під назвою VUI — 202012/01, коронавірус поширюється швидше. При цьому відомство вказало, що переважна більшість випадків зараження новим варіантом були зареєстровані в Лондоні, а також на південному сході Англії.

Вчені підкреслили, що поки не знайшли свідчень, які говорили б про більшу летальність мутації коронавірусу, що виникла в порівнянні з первісним варіантом. Лікарі також заявили, що вакцина американської компанії Pfizer і її німецького партнера BioNTech, яка вже застосовується на території королівства, зможе захистити від нового варіанту коронавірусу.

Прем'єр-міністр Великобританії проводить надзвичайну нараду

Прем'єр-міністр Борис Джонсон в понеділок очолить екстрене засідання з питань обговорення міжнародних подорожей, зокрема потоку вантажів у Великобританію та з неї, повідомляє The Guardian з посиланням на представницю уряду.

«Прем’єр-міністр очолить завтра (21 грудня) засідання COBR (реагування на надзвичайні ситуації). Подальші зустрічі відбуваються сьогодні ввечері та завтра вранці для забезпечення надійних планів», — сказала речниця в неділю.

Міністр транспорту Грант Шаппс закликав британців, особливо перевізників, не їздити до портів Кента на півдні Англії.

Обмеження на поїздки настають у важкий час для багатьох британських компаній, які займаються накопиченням запасів до 31 грудня, коли закінчується перехідний період Brexit з Європейським Союзом та набувають чинності нові митні правила.

Дуг Бенністер, виконавчий директор порту Дувр, на початку грудня заявив агентству Reuters, що найбільший в Європі вантажний порт вже спостерігає майже рекордні обсяги торгових перевезень.

У Брюсселі пройде «антикризова» нарада через мутацію коронавірусу

У Брюсселі в понеділок пройде нарада антикризового механізму через новий різновид коронавірусу. Засідання проведе головування Німеччини в Раді Євросоюзу, пише DW.

Про це повідомив офіційний представник Комітету постпредів (Coreper) країн Євросоюзу Себастьян Фішер: «Головування Німеччини в Раді ЄС запросило держави-члени ЄС на термінове засідання кризового механізму IPCR (The integrated political crisis response) завтра вранці об 11:00 (12:00 за Києвом — Прим. ред.). На порядку денному – координація ЄС з реагування на недавно виявлений у Сполученому Королівстві варіант COVID-19».

Також кабінет глави Євроради Шарля Мішеля ініціював у неділю нараду представників країн ЄС через новий різновид COVID-19 і обговорив заходи реагування на нього.

У неділю канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Франції Емманюель Макрон, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен і голова Європейської Ради Шарль Мішель провели телефонні переговори, щоб скоординувати зусилля з протидії пандемії.

Реакція лондонців і «безвідповідальність»

Після оголошення про нові обмеження жителі Лондона стали масово покидати місто, повідомляє Sky News.

Натовпи людей були помічені на великих вокзалах міста — Сент-Панкрас, Кінгс-Крос, Юстон і Паддінгтон. Також на виїзді з Лондона утворилися серйозні затори на основних автомобільних магістралях, що зв’язують місто і інші регіони країни.

Глава МОЗ Великої Британії Метт Хенкок розкритикував поведінку лондонців, назвавши її «абсолютно безвідповідальною». Він закликав людей, що живуть в районах, де запроваджено максимальний рівень карантину, розпакувати свої валізи і обмежити свої соціальні контакти на Різдво.

ВООЗ закликала Європу посилити контроль

За межами Великої Британії новий штам коронавірусу був виявлений в Данії, Нідерландах та Австралії. З огляду на це Всесвітня організація охорони здоров'я 20 грудня закликала Європу посилити підходи до контролю та запобігання поширення вірусу, повідомляє BBC.

За даними організації, за межами Великобританії було зафіксовано 11 випадків інфікування мутованим вірусом — дев’ять у Данії та по одному у Нідерландах та Австралії.

Саудівська Аравія повністю закрила кордони через новий коронавірус

Влада Саудівської Аравії вирішила повністю припинити міжнародне авіасполучення, закрити сухопутні кордони і морські порти через мутацію коронавірусу. Ті, хто повертається до Саудівської Аравії, зобов’язані пройти ізоляцію на два тижні і здати тест на коронавірус.

Обмеження поки діятиме протягом тижня, повідомило МВС королівства.

Прибулі в країну в останні три місяці повинні здати тести на антитіла.

Тривога через новини на вихідних

Протягом неділі кілька європейських країн закрили доступ мандрівникам із Великобританії після того, як королівство посилило обмеження щодо COVID у Лондоні та на півдні Англії, намагаючись стримати поширення нового штаму коронавірусу.

Франція заявила, що заборонятиме всім людям, що прибувають з Великобританії, на 48 годин з неділі ввечері, включаючи вантажних перевізників, будь то автомобільним, повітряним, морським чи залізничним транспортом. Британський порт Дувр заявив, що його поромний термінал закритий.

Деякі країни вже оголосили про припинення авіасполучення з Великою Британією — це Німеччина, Нідерланди, Швеція, Ізраїль, Франція, Туреччина, Саудівська Аравія, Латвія, Естонія, Литва, Швейцарія, Чехія, Хорватія, Канада, Фінляндія, країни Південної Америки. Список країн активно оновлюється протягом доби.

Новий варіант коронавірусу: що ми знаємо

Урядові радники з питань нових інфекцій мають «помірну» впевненість у тому, що новий штам здатний передаватися швидше, ніж інші варіанти.

Його вивчення знаходиться на ранній стадії, містить «величезні невизначеності» та довгий перелік питань без відповіді, констатує ВВС.

Віруси постійно мутують, і життєво важливо тримати увагу на тому, чи змінюється поведінка вірусу.

Чому цей варіант викликає занепокоєння?

Три речі поєднуються, що означає, що штам привертає увагу:

  • Він швидко замінює інші версії вірусу.
  • У ньому є мутації, які впливають на частину вірусу, яка може бути важливою.
  • Деякі з цих мутацій вже були виявлені в лабораторії як такі, що підвищують здатність вірусу заражати клітини.

Усі ці якості об’єднуються, щоб допомогти вірусу легше поширюватися.

Однак ми не маємо абсолютної впевненості. Нові штами можуть стати більш поширеними, просто опинившись у потрібному місці в потрібний час.

«Потрібні лабораторні експерименти, але ви хочете почекати тижнями чи місяцями [щоб побачити результати та вжити заходів для обмеження поширення]? Можливо, не за таких обставин», — сказав ВВСС професор Нік Ломан з консорціуму Covid-19 Genomics UK.

Дані Nextstrain, який стежив за генетичними кодами зразків вірусів у всьому світі, свідчать про те, що штам у Данії та Австралії надходить із Великобританії. Нідерланди також повідомляли про його випадки.

Подібний варіант, який з’явився в Південній Африці, має ті самі мутації, але, схоже, не пов’язаний із «британською».

Вірус, який вперше був виявлений в Ухані в Китаї — не той, який ви знайдете в більшості куточків світу.

Мутація D614G з’явилася в Європі в лютому і стала глобально домінуючою формою вірусу. Інша, під назвою A222V, поширилася Європою і стала наслідком літніх канікул у Іспанії.

Як ми писали раніше, у Великобританії першими вакцинували 90-літню жінку та тезку Шекспіра.

Прем’єр-міністр Ізраїлю першим в країні вакцинувався від COVID-19