Дипломатичний пінг-понг. Білорусь вводить санкції проти Євросоюзу
Verasen / facebook.com/verasen.by

Влада Білорусі підготувала список санкцій проти Європейського Союзу й цитує німецького класичного філософа Гегеля. Такі заяви містяться в повідомленні Міністерства закордонних справ Білорусі.

У Мінську відзначили, що виступають проти конфронтації, однак рішуче дадуть відповідь на «недружні дії».

«У зв'язку з прийнятими ЄС візовими санкціями щодо низки білоруських посадових осіб білоруською стороною з сьогоднішнього дня вводиться в дію у відповідь списку санкцій», — повідомили в МЗС країни.

При цьому влада Білорусі не стала публікувати список санкцій «у відповідності зі сформованою цивілізованою дипломатичною практикою». Єдиний список нев'їзних осіб діятиме також в рамках інтеграційних об’єднань, в які входить Білорусь (нагадаємо, що РБ перебуває в конфедеративному союзі з РФ). Уряд Білорусі не виключає й вихід держави зі спільних з ЄС програм і проектів.

В заяві багато негативних оцінок політики ЄС. Зокрема, білоруси висувають претензію щодо того, що «Євросоюзу забракло чверті століття, щоб ввести в дію Угоду про партнерство та співробітництво з Білоруссю, зате декількох тижнів виявилося достатньо для введення санкцій». Далі автори документу називають владні структури у Європі «продемократичним тоталітаризмом, ще більш настійливим, ніж комуністичний», рішення політиків ЄС — «цинічними й бездушними», а Брексіт тепер «зрозумілий» для уряду РБ. І насамкінець білоруський уряд цитує парадокс авторства німецького філософа Гегеля про те, що «історія вчить людину тому, що людина нічому не вчиться у історії».

Причини заяви

Протягом 1-2 жовтня Європейський Союз узгодив введення санкцій проти представників влади Білорусі, які почнуть діяти з наступного тижня. При цьому в список не потрапив Олександр Лукашенко.

Також ми писали про те, що Канада і Великобританія ввели санкції відносно Лукашенка, його сина Віктора і ще дев'яти чиновників.

Цей тиждень був багатим на заяви з претензіями між Україною та Білоруссю, а також між Євросоюзом та урядом Лукашенка. Читайте наш матеріал про те, що самопроголошений президент вважає «недружніми діями» України. Ще віднині, після завершення терміну повноважень Лукашенка як президента Білорусі, Україна офіційно планує називати його на ім'я, не зазначаючи посади.