Другий день страйку у Білорусі. Лукашенко жаліється на «терористів» з опозиції
Belta.by

З понеділка, 26 жовтня, в Білорусі проходить масштабний загальнонаціональний страйк — найбільший від початку протестів у країні після літніх президентських виборів.

Перебіг страйку

До страйку приєдналися працівники великих підприємств (зокрема Мінського заводу колісних тягачів, «Гродно Азот», тракторного і електротехнічного заводів у Мінську, «Білорусьнафти»), студенти провідних ВНЗ (у Мінську це Білоруський держуніверситет, педагогічний, економічний і медичний університети, Білоруський державний університет культури та мистецтв). Страйкує чимало приватних бізнесів — кафе, бари й магазини, салони краси, спортивні й медичні центри, турфірми та ін.

Рекція РФ

У Кремлі, за даними Nv.ua, заявляють, що Росія не може залишати без уваги страйки на білоруських підприємствах, бо через взаємозв'язок економік двох країн для РФ є важливим питання їх ритмічного і надійного функціонування.

Затримання учасників протесту 26 жовтня на марші в Мінську

Як пише білоруська служба «Радіо Свобода», увечері 26 жовтня кілька сотень людей пройшли від площі Перемоги до Якуба Коласа. Автомобілісти сигналили їм на знак солідарності.

Білоруські видання повідомляють про затримання і розгін протестувальників в різних районах столиці, зокрема, на Жовтневій площі, біля станції метро «Пушкінська» і Купалівського театру.

Правозахисний центр «Вясна» повідомляє про щонайменше 246 затриманих в перший день страйку.

«Дуже активно». Тихановська оцінила початок всенародного страйку

Один з лідерів білоруської опозиції Світлана Тихановська позитивно оцінила старт всенародного страйку, що почався після закінчення терміну ультиматуму режиму Олександра Лукашенка.

Блогер Нєхта склав і сьогодні оприлюднив на своєму каналі в Telegram чорний список компаній — «посіпак режиму Лукашенка», яких він закликає бойкотувати.

 

Реакція Лукашенка на протести

Самопроголошений президент Білорусі Лукашенко заявив, що його країна починає стикатися з «терористичними загрозами» і влада реагуватиме жорсткіше.

Про це політик сказав на нараді з підготовки шостих Всебілоруських народних зборів, повідомляє «БЕЛТА».

Лукашенко заявив: «Ви, напевно, пам'ятаєте мою заяву, коли я сказав, що ми повинні працювати акуратно, не дивлячись на те, що гострий період, протестуни ці швендяють вулицями — в основному або майже виключно в Мінську. Але, тим не менше, ми констатували факт, що ця решта маси радикалізувалася».

Лукашенко вважає, що чітко бачить організаторів і «тих, хто втілює ці ідеї». Він додав, що червону межу активісти ще не перейшли, але «останні кілька днів свідчать про те, що з багатьох напрямів вони цю червону межу перейшли. Ну як можна оцінювати те, що вже вийшли на залізницю і починають блокувати автоматику, здійснювати замикання рейок? Це може призвести до серйозних аварій на залізниці, катастроф і загибелі безлічі людей». Лукашенко скаржився, що нібито почалися дії організованих злочинних груп з ознаками тероризму. І що держава «стикається з терористичними загрозами».

Лукашенко сказав, що в Мінську перерізали кілька світлофорів. За його словами, учасники протесту «ламають» і трощать» те, що створювалося роками, а «люди втомилися це все терпіти».

На його думку, влада чогось варта, якщо вміє захищати себе і свій народ, — «тому коли переходять червону лінію, влада повинна реагувати».

Лукашенко заявив, що організатори протестів у Білорусі за методичкою «кольорових» революцій уже пройшли 7-8 етапів, і «залишилося зовсім небагато, наступний етап — радикалізація, вона відбувається».

Він закликав батьків школярів і студентів: «Приберіть своїх дітей із вулиці, щоб потім не було боляче. А з рештою ми будемо розбиратися за всією суворістю закону. Проти нас розгорнули вже не інформаційну, а терористичну війну за окремими напрямами. Ми це повинні припинити».

Історія конфлікту

У РБ з 9 серпня тривають протести проти Лукашенка та за нові чесні президентські вибори. Тихановська в серпні виїхала до Литви, а опозиціонер Валерій Цепкало виїхав із сім’єю спершу в Україну, а потім у Польщу. Обидва закликали співвітчизників у Білорусі до страйку.

13 жовтня Тихановська висунула ультиматум Лукашенку: якщо до 25 жовтня він добровільно не залишить президентський пост і не звільнить усіх політв'язнів, вона почне загальнонаціональний страйк.

У ніч на 26 жовтня Тихановська закликала до страйку — і в Білорусі, як ми повідомляли раніше, почалися страйки на заводах та серед студентів.

Страйк — реакція на невиконання владою Білорусі «народного ультиматуму», який раніше озвучила Олександрові Лукашенку білоруська опозиція та протестувальники. Вони висували три вимоги: щоб не пізніше 25 жовтня диктатор оголосив про свою відставку, а також щоб у Білорусі були звільнені всі політв'язні та повністю зупинено насильство проти населення.

Білоруська влада відповіла на ці заклики протилежними заходами. 25 жовтня, коли на вулиці Мінська вийшли понад 100 тис. осіб, щоби нагадати Лукашенку про народний ультиматум, у країні затримали понад 500 осіб. Проти демонстрантів знову застосували спецтехніку, світлошумові гранати та гумові кулі. Затримання тривають і 26 жовтня, повідомляють білоруські ЗМІ.

26 жовтня начальник відділу слідчого управління Комітету держбезпеки Білорусі Костянтин Бичек заявив, що «екстремістські дії» протестувальників можна кваліфікувати як акт тероризму.

Майже половина білоруських стартапів планує залишити країну

Згідно з опитуванням стартап-хаба Imaguru, 45% білоруських стартапів планують залишити країну. При цьому понад 35% стартапів розглядають можливість переїзду в Україну. Це найпопулярніший варіант з усіх представлених країн.  

Як ми писали раніше, у Раді зареєстрували законопроєкт про е-резидентство для іноземних айтішників із пільговою ставкою. Тим часом десятки білоруських IT-компаній переїхали в Україну.

 

Світлана Тихановська висунула Лукашенку ультиматум й погрожує національним страйком