Єгипет затримав контейнеровоз Ever Given і вимагає від власника відшкодувань на суму $1 млрд
Getty Images

Влада Єгипту затримала контейнеровоз Ever Given, що став причиною шестиденного затору в Суецькому каналі, до відшкодування заподіяної їм шкоди. Уряд вимагає приблизно $1 млрд, повідомляє Anadolu.

«Причиною інциденту в Суецькому каналі могла бути технічна несправність судна. У разі відмови власників контейнеровоза відшкодувати шкоду, заподіяну каналу, справа буде передана до суду. Судно відбуксирували в район Великого Гіркого озера, (його) затримано до тих пір, поки заподіяну шкоди не буде відшкодовано», — сказав глава адміністрації Суецького каналу Усама Рабіє.

Чиновник зазначив, що в процесі визначення суми компенсації уряд врахував ситуацію з суднами, які були змушені простоювати кілька днів в каналі після аварії.

Передісторія

Гігантське судно Ever Given сіло на мілину в Суецькому каналі, одній із найважливіших водних артерій світу, 24 березня через погіршення видимості на тлі піщаної бурі. Це призвело до блокування руху каналом. У заторі стали сотні суден, зокрема нафтові і СПГ-танкери.

Щоденний збиток через інцидент в Суецькому каналі світовій економіці склав мільярди доларів. Зокрема, щоденні збитки Єгипту склади $12-14 млн, а збитки для глобальної торгівлі — близько $10 млрд.

Кожна година простою Суецького каналу коштує $400 млн.

Метелик, який прилетів з Африки. Що Україна втратить, а що виграє у результаті аварії Ever Given