Ексглава СБУ сумнівається, що Зеленський розпустить Раду, коли та не підтримає його законопроєкт про КСУ
Іванна Зубович

Валентин Наливайченко, який двічі очолював Службу безпеки України, зараз знову дає оцінку діям Конституційного Суду — тепер як народний депутат. В інтерв’ю Chas News він називає події останніх місяців корупційним реваншем. І закликає президента Володимира Зеленського вимагати від «зеленої» монобільшості в Раді негайно ухвалити закон про відновлення електронного декларування.

У той же час політик сумнівається, що президент розпустить парламент у випадку, коли той не підтримає його законопроєкт щодо КСУ. Раніше Зеленський не виключав цього.

«Президент зараз повинен вимагати від своєї фракції, яка має достатню кількість голосів, щоб вона негайно ухвалила закон про відновлення електронного декларування. Також я очікую, що і у президента, і в його фракції з’явиться політична воля скасувати заставу для топкорупціонерів», — каже Наливайченко.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, що викликало обурення в суспільстві. Зеленський звернувся до депутатів фракції «Слуга народу» з вимогою підтримати його законопроєкт про оновлення складу КСУ та замороження його останніх рішень. А під час телеефіру заявив про готовність розпустити парламент, якщо за його проєкт не проголосують.

Валентин Наливайченко вважає, що на це президент не піде.

Мати монобільшість в парламенті — це мрія будь-якого президента. Такого ніколи раніше не було і більше не буде. Тому говорити про дострокові вибори поки, думаю, недоречно

До того ж, на думку нардепа від фракції «Батьківщина», запропонований Зеленським законопроєкт досить вразливий до критики.

«Розігнати всіх чиновників та суддів — з точки зору популізму це звучить добре... Але одне з головних завдань президента — саме підтримання державності, функціонування інституцій влади. А демонтаж, розгін, розстріл — все це рухає країну у протилежний бік», — впевнений ексглава СБУ.

Він уточнює, що жорсткі заходи можна застосовувати винятково при покаранні конкретних осіб-корупціонерів, які порушили закон.

Наливайченко: суддів КСУ використали нардепи від ОПЗЖ, а потім ще «слуги» їм підіграли