«Граблі Фокіна». Депутати обурені, що Кравчук ні з ким не обговорив свій план по Донбасу

Народні депутати обурені тим, що Леонід Кравчук як глава української делегації в Тристоронній контактній групи (ТКГ) не узгодив свої пропозиції щодо припинення конфлікту, демілітаризації та подальших виборів. Кажуть, йде по тих же граблях, що і його колишній заступник Вітольд Фокін.

Нагадаємо, 5 листопада стало відомо, що Україна підготувала так званий «План спільних кроків» для ТКГ. У разі повного припинення конфлікту і демілітаризації окупованих територій він передбачає проведення там місцевих виборів 31 березня 2021 року. Про це заявив Леонід Кравчук.

У Верховній Раді на це відреагували дуже несхвально. Адже, виявляється, Кравчук не узгодив такий план і такі заяви з народними депутатами. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Зокрема Віталій Безгін, член фракції «Слуга народу», каже: «Те, що голова нашого представництва в ТКГ дозволяє собі такі заяви, це, знову ж таки, наражає на небезпеку і владу, і взагалі дискредитує українських членів ТКГ. Бо якщо ти вже кажеш подібні речі, то маєш чітко, покроково розтлумачувати план. А зараз це виглядає знову як медійний вкид. Трішки по граблях пана Фокіна в нас пішло».

Справа Фокіна живе

Депутат має на увазі скандал, що у вересні розгорівся навколо колишнього прем’єр-міністра Вітольда Фокіна.

Фокін, якому зараз 88, на той час був у нашій делегації в ТКГ заступником Кравчука. І дозволив собі дуже сумнівні висловлювання про необхідність амністувати бойовиків, яких назвав «повстанцями», і про те, що не бачить жодного підтвердження того, що на Донбасі йде війна між Україною та Росією.

Реакція політиків і суспільства на це була бурхливою. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав «негайно гнати на пенсію», назвавши його «махровим ідіотом та негідником». Глава Офісу президента Андрій Єрмак також заявив, що Фокін має піти з ТКГ. Зрештою, президент Володимир Зеленський звільнив Фокіна.

Леонід Кравчук, якому зараз 86, пояснив тоді, що, мовляв, про позицію Вітольда Фокіна заздалегідь не знали.

«Це в барі обговорюють?»

У Верховній Раді кажуть, що будь-які плани, озвучені в такий спосіб як зробив Кравчук, позбавлені майбутнього. Про це каже Роман Лозинський, член фракції «Голос».

«В який спосіб вибори? Для чого: для того, щоб легітимізувати бойовиків? Щоб обрали вчорашніх терористів сьогоднішньою владою в Україні? Це хоче Кравчук, коли йому вночі щось наснилося, а на ранок він виходить з планом? Це не позиція держави Україна.

Це в барі обговорюють? В кафе? Вдома в Кравчука? Це незрозуміло», — дивується Лозинський.

А Ірина Геращенко, співголова фракції «Європейська Солідарність», заявила, що «план Кравчука» щодо Донбасу «втягує Україну в чергову авантюру і по суті легітимізує бойовиків». Вона впевнена, що «сценарій Кравчука — це сценарій Зеленського», який означає, крім легітимізації угруповань «ЛНР» і «ДНР», зняття повної відповідальності з РФ.

«Кравчук, звісно, ні з ким нічого не обговорював. І зараз ми з членами комітету обговорюємо позицію щодо спрямування листа з вимогою невідкладно презентувати цей план перед профільним комітетом у закритому режимі», — каже Геращенко.