Карантин вихідного дня. Деякі міста України відкинули рішення Кабміну. Їх мерів засуджує Зеленський
УНІАН

З 14 листопада в Україні почав діяти карантин вихідного дня, тож усі закладі харчування повинні були припинити свою роботу. Правоохоронці у Києві та інших містах України влаштували рейди.

Серед перших порушників – столичний ресторан «Хлібний» і Holy burger на Шота Руставелі. Обидва працювали, незважаючи на карантин. Тепер власників оштрафують на суму до 140 тис. грн, пишуть «Столичні новини».

Відео сварки між представником ресторан «Хлібний» та правоохоронцями з'явилося на сторінці «Типичный Киев» у Facebook.

На оприлюдненому відео очевидці зафільмували, як поліцейські оформлюють протокол. Представник закладу переконує, що поліція не має прав припиняти роботу закладу. На це правоохоронці зауважили, що «зобов'язані це робити».

Міста України відмовляються від «карантину вихідного дня»

Низка мерів українських міст заявили про свою незгоду з урядом та відмовляються відправляти свої міста на карантин вихідного дня. Головний аргумент – втрата заробітку громадян.

Карантин на вихідних відмовилися вводити у Тернополі, Черкасах, Львові та Житомирі, Івано-Франківську, Дніпрі. Також Чернігів просить уряд скасувати рішення, а Луцька міська рада готує позов до Київського окружного адмінсуду, щоб скасувати карантин «вихідного дня».

Мери стверджують, що під час минулого локдауну люди витратили свої заощадження і другого карантину вони не витримають фінансово. Водночас локдаун вихідного дня припав на другий тур мерських виборів, а тому не треба виключати, що деяки мери-кандидати, на темі карантину, намагаються здобути додаткові політичні бали.

Житомир

Житомирський виконком зняв з розгляду питання про додаткові обмеження, пов’язані із запровадженням карантину вихідного дня. Про це напередодні повідомив мер Житомира Сергій Сухомлин. Очільник міста заявив, що він не має морального права вводити додаткові карантинні обмеження і вважає що два дні локдауну не вплинуть на ситуацію з COVID-19.

Водночас житомирська влада вирішила провести ІФА-тести для всіх працівників шкіл.

Тернопіль

Мер міста Сергій Надал заявив, що у місті не будуть вводити якісь додаткові обмеження, незважаючи на рішення уряду про карантин вихідного дня.

Водночас у Тернополі пообіцяли штрафувати підприємців, які не носитимуть маски.

Львів

Виконком Львівської міськради оголосив у Львові суботи й неділі робочими днями на період до 30 листопада. Таким чином місто вирішило обійти карантин вихідного дня.

Андрій Садовий розповів Радіо Свобода, що протягом вихідних близько 50 юристів мерії будуть консультувати підприємців, які вирішать працювати.

Івано-Франківськ

Тут взяли приклад зі Львова і вихідні дні також зробили робочими. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні виконкому міської ради Івано-Франківська ввечері 13 листопада.

«Підприємці повинні працювати. Тому, згідно з рішенням виконавчого комітету, суботи та неділі до 30 листопада цього року є робочими днями на території Франківської ОТГ. Також звернулися до Кабміну щодо скасування карантину вихідного дня та просимо правоохоронців не штрафувати підприємців, які працюватимуть!», – повідомив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Рівне

Рівне також, поки що, не запроваджуватиме карантин вихідного дня, оскільки за таке рішення не проголосували у міській раді. Про це повідомив міський голова Рівного Володимир Хомко. Він повідомив, що влада міста розгляне питання запровадження карантину вихідного дня аж у понеділок, 16 листопада.

Дніпро

Дніпро не буде впроваджувати локдаун вихідного дня, оскільки комісія із питань техногенно-екологічної безпеки «втомилась» і «не має кворуму», щоб імплементувати рішення Кабміну. Про це повідомив мер міста Борис Філатов на Facebook.

Водночас, очільник Дніпра попросив мешканців носити маски та тримати соціальну дистанцію.

Черкаси

За результатами засідання місцевої комісії з питань ТЕБ і НС і виконавчого комітету, у Черкасах не впроваджуватимуть карантин вихідного дня. Про це повідомляється на офіційному сайті міськради.

«Під час першої хвилі карантину місто Черкаси недоотримало 170 млн. грн до бюджету. При цьому ми виділили 104 млн. грн лікарням на боротьбу з коронавірусом. Натомість від уряду ми не отримали ніякої підтримки. Із запровадженням чергових обмежень місто може просто зупинитися», – заявив мер Черкас Анатолій Бондареко, який наразі сам хворіє на коронавірус і перебуває на лікарняному.

Відповідно до ухвалених рішень, у Черкасах у суботу та неділю дозволена робота барів, ресторанів, ТРЦ, ринків, фітнес-клубів, басейнів тощо. Водночас заборонили роботу нічних клубів.

Одеса

Жодних додаткових обмежень на найближчі вихідні в Одесі вводити не планують. Про це повідомив секретар оперативного штабу Одеської міської ради з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Олександр Тиховський.

«Місто Одеса продовжує перебувати у «помаранчевій» зоні. Ніяких додаткових обмежувальних заходів міська комісія ТЕБ та НС не приймала. Тому на території міста продовжують діяти обмеження «помаранчевої» зони, прийняті міською комісією ТЕБ від 15 жовтня», – повідомив Тиховський.

Крім того, в неділю, 15 листопала в Одесі, як і в низці інших українських міст, відбудеться другий тур мерських виборів.

Реакція уряду

Напередодні прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час наради з керівниками областей попередив, що рішення уряду зокрема про посилення карантину підлягають виконанню всіма суб’єктами господарювання на території України.

Шмигаль також наголосив, що міські голови не мають повноважень дозволяти або забороняти дію рішень уряду на території окремо взятої територіальної одиниці. За словами глави уряду, голови ОДА мають скоординувати роботу місцевої поліції та Держпродспоживслужби для перевірки суб’єктів господарювання, які порушують карантин вихідного дня.

Зеленський звернувся до мерів, що саботують карантин вихідного дня

Президент Володимир Зеленський відреагував на рішення деяких міських голів не запроваджувати карантин «вихідного дня». Він закликав їх у відеозверненні дотримуватися оголошених обмежень для збереження життів громадян.

Президент заявив: «Вони думають не про кількість захворілих у своїх містах, а про кількість голосів у другому турі. Якщо не будемо виконувати рішення уряду та відзначатимемо це грандіозним концертом на площі міста, або продовжимо не вірити в коронавірус. Тоді програємо всі ми. Давайте цього не допустимо».

Дії мерів, які саботують рішення уряду, Зеленський пов’язує з другим туром місцевих виборів, на яких очільники міст хочуть отримати підтримку електорату.

При цьому президент наголосив, що карантин вихідного дня має стримати поширення COVID-19 і убезпечити Україну від повного локдауну.

У Львові поліція заблокувала роботу ринків через карантин, який вирішила ігнорувати міська влада

У Львові поліція заблокувала роботу принаймні чотирьох ринків і одного торговельного центру, щоб не допустити порушень запровадженого рішенням уряду України так званого «карантину вихідного дня», яке львівська міська влада відмовилася виконувати.

Саме через демарш окремих міст, які не хочуть виконувати карантинні заборони під час вихідного дня, Національна поліція України збільшила кількість рейдових груп, які перевірятимуть дотримання карантинних норм, повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко.

Петиція про скасування карантину вихідного дня набрала необхідну кількість підписів

Петиція про скасування карантину вихідного дня, оприлюднена на сайті президента України 10 листопада, набрала понад 27 тисяч підписів при необхідних 25 тисячах.

Автори петиції закликають «не вводити в дію карантин вихідного дня, а в разі його введення скасувати!». Також вимагається «скасувати в Києві та інших містах, центрах України заборону на здійснення підприємницької діяльності як в цілому так і з обмеженням часу».

Автори також вимагають консультацій органів влади представниками бізнесу у питаннях запровадження карантинних обмежень та інших протиепідемічних заходів.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов тим часом отримав позитивний тест на COVID-19 і працюватиме дистанційно. Про це сам урядовець повідомив у суботу, 14 листопада, в відеозверненні, опублікованому на його Facebook-сторінці.

Передісторія

11 листопада уряд України оголосив «карантин вихідного дня». Наразі він має діяти впродовж шести вихідних днів – 14, 15, 21, 22, 28 і 29 листопада.

На вихідних уряд заборонив діяльність:

  • закладів харчування,
  • торговельних центрів,
  • культурних закладів,
  • спортзалів та фітнес-центрів,
  • закладів розміщення, зокрема й готелів (окрім тих, що виконують соціальні функції).

Водночас працювати у звичному режимі будуть аптеки, окремі супермаркети, АЗС, фінзаклади для населення. Також Кабмін призначив час з 10:00 до 12:00 годинами для обслуговування пенсіонерів.

В Україні 13 листопада виявили 12 524 нових випадків COVID-19 – рекордну кількість від початку пандемії. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Степанов. Упродовж доби госпіталізували 1 525 людей, одужали 4 962, померли – 191.

Станом на 14 листопада в Україні виявили коронавірус у понад 525 тисяч людей. Від COVID-19 померли 9 508, одужали 238,8 тисячі.

Кількість випадків інфікування COVID-19 у світі перевищила 53,3 млн, свідчать дані американського Університету Джонса Гопкінса. Померли понад 1,3 млн людей, одужали понад 34 млн.

Як ми писали раніше, 11 листопада під Кабміном ресторатори протестували проти карантину вихідного дня.

Також активісти перекрили трасу «Київ-Чоп» через запровадження карантину вихідного дня.

Антиепідемічні пластикові бульбашки. Нью-йоркська кав’ярня запровадила новинку