Керівників НАБУ викликали на допит у справі Татарова, а потім виклик скасували, каже Венедіктова
УНІАН

Генпрокурор Ірина Венедіктова у Facebook заявляє, що допит директора НАБУ Артема Ситника та начальника Головного підрозділу детективів НАБУ Андрія Калужинського не відбудеться.

Це підтвердили журналіст Юрій Бутусов у Facebook і екснардеп, член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко в Telegram.

Венедіктова написала: «Допит Ситника та Калужинського відміняється».

У п'ятницю ввечері Бутусов повідомив, що Офіс генпрокурора викликає директора НАБУ Ситника, керівника підрозділу детективів Калужинського, а також старшого детектива НАБУ Руслана Габріеляна на допит як свідків у справі заступника керівника Офісу президента Олега Татарова на понеділок, 15 лютого.

За його інформацією, керівників НАБУ викликали на допит заступник генпрокурора Олексій Симоненко, який тісно пов'язаний з Татаровим і Анрієм Портновим, а також прокурор Юрій Розанов. За версією Бутусова, вони мали зобразити конфлікт інтересів НАБУ в розслідуванні справи Татарова.

Викликаючи в якості свідків керівників, які ведуть розслідування і керують НАБУ, Татаров вирішив руками своїх підручних зобразити... конфлікт інтересів у справі, і забрати під цим приводом справу Татарова у НАБУ!

Журналіст пояснив, що за законом людина не може бути одночасно і процесуальною стороною у справі, і свідком у справі.

Тобто заступник гепрокурора викликав як свідків відповідальних за розслідування, аби прийняти рішення забрати справу Татарова на законних підставах з НАБУ.

Бутусов у суботу зазначив, що скасування Венедиктовою допиту керівників НАБУ є дуже швидким і важливим рішенням. Воно нібито зірвало спробу заступника генпрокурора Симоненка створити конфлікт інтересів у розслідуванні і забрати справу Татарова з НАБУ.

Також екснардеп і журналіст, а зараз член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко також підтвердив, що у п'ятницю керівники НАБУ отримали виклик на допит на понеділок.

Водночас він звернув увагу на те, що Венедіктова заявила про скасування допиту двох керівників НАБУ, але не детектива Руслана Габріеляна, який розслідує справу Татарова.

Передісторія

1 грудня 2020 року стало відомо, що НАБУ розслідує справу стосовно заступника керівника Офісу президента Татарова. Вона стосується можливої причетності Татарова до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

НАБУ наголошує, що Микитась є викривачем, який надав детективам НАБУ інформацію щодо корупції у вищих ешелонах влади. За одним із фактів Татарову повідомлено про підозру у вчиненні тяжкого злочину.

14 грудня Печерський суд ухвалив передати справу, в якій фігурує Татаров, від НАБУ до Держбюро розслідувань. У НАБУ на це відповіли, що такі рішення суперечать закону.

18 грудня в.о. керівника САП Максим Грищук підписав підозру Татарову.  Її планували вручити 18 грудня. Детективи НАБУ також отримали право на затримання Татарова і проведення обшуків в Офісі президента і за місцем проживання Татарова.

Національне антикорупційне бюро втретє намагається витребувати в Офіса генпрокурора справу за підозрою Татарова.

В Офісі генпрокурора заявили, що НАБУ повинне передати справу Татарова, оскільки досудове розслідування в ній має провадити СБУ.

21 грудня радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що Татаров написав заяву про призупинення своїх службових обов'язків. Цього ж дня НАБУ вручили чиновнику повідомлення про підозру.

24 грудня Офіс генпрокурора передав справу, в якій фігурує Татаров, з НАБУ до СБУ. 

Як Татаров допомагав «вирішувати» проблеми «Укрбуду» в МВС