МЗС Білорусі вручило українському послу ноту протесту щодо «серії антибілоруських акцій» під Посольством РБ в Україні
Олег Андрос

Українського посла Ігора Кизима 26 листопада викликали у Міністерство закордонних справ Білорусі. Про це повідомили у білоруському відомстві.

Українському дипломату вручена нота МЗС, в якій білоруська сторона висловила рішучий протест у зв’язку з безперервною серією антибілоруських акцій щодо Посольства Республіки Білорусь в Україні і зажадала забезпечити на належному рівні безпеку дипломатичної місії

Білоруси послалися на норми Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 18 квітня 1961 року.

МЗС Білорусі повідомляє, що українському послу висловлена «крайня стурбованість бездіяльністю компетентних органів України щодо припинення провокацій і відсутністю належних заходів реагування на відповідні офіційні запити білоруської сторони».

Відзначено, що протиправна діяльність радикальних елементів у будівлі білоруської дипломатичної місії в Києві створює безпосередню загрозу для її функціонування, а також для безпеки співробітників Посольства та членів їх сімей

РБ заявила також, що очікує реакції української сторони в зв'язку з «провокаціями» та «актами вандалізму» щодо Почесного консульства РБ у Львові. МЗС Білорусі очікує на «відповідну оцінку» правоохоронних органів України і «справедливе покарання» винних.

Передісторія

Починаючи з серпня біля стін посольства РБ в Україні проходять акції активістів на підтримку білоруського народу.

10 серпня під посольством Білорусі в Києві на акції протесту на підтримку білоруської опозиції затримали на декілька годин її учасників, зокрема експолітв’язня з Криму Олександра Кольченка.

Під час пікету сталася сутичка між протестувальниками і поліцією. Пізніше всіх затриманих відпустили. За даними української поліції, «група чоловіків» порушувала правопорядок під час акції біля посольства Білорусі. Кольченко отримав 40 годин громадських робіт за звинуваченням у «дрібному хуліганстві».

Відтоді у столиці України відбулися ще кілька акцій на підтримку протестів у Білорусі.

В жовтні українському послу в Білорусі вже вручали ноту про «недружній крок» України.

МЗС України відкидає звинувачення з боку Білорусі в недружніх діях.

Напередодні ми писали, що Україна у відповідь на «недружні дії» вводить спеціальне мито щодо імпорту в Україну білоруських сталевих прутків, що становить 16,08% від митної вартості.

Напружені й стосунки України та Угорщини через втручання угорських політиків до місцевих виборів на Закарпатті. МЗС Угорщини висловило послу України протест щодо недопуску угорського чиновника на Закарпаття.

Білорус сім годин простояв на колінах і в кайданах біля посольства РБ в Києві