Нагірний Карабах залишила понад половина жителів, заявила влада Вірменії
smi7

В Нагірному Карабасі після початку бойових дій 27 вересня його територію і прилеглі райони Азербайджану залишили близько 90 тис. людей. Про це з посиланням на владу Вірменії пише російське «Радіо Свобода».

За повідомленням радіо, населення Карабаху до активізації збройного протистояння становило близько 150 тис. людей. Велика частина жителів покинула Степанакерт ще до підписання лідерами Вірменії та Азербайджану угоди про перемир’я з 10 листопада. Після її підписання тисячі етнічних вірмен почали залишати райони, які повинні перейти під контроль Азербайджану. Водночас мер Степанакерта Артур Саргсян заявив, що від 20 до 30% населення міста повернулися після припинення бойових дій.

До 15 листопада під контроль Азербайджану має бути переданий Кельбаджарський район, до 20-го — Агдамський, до 1 грудня — Лачинський, крім Лачинського коридору.

Влада Азербайджану стверджує, що не наполягає на виселенні вірменського населення Карабаху і навколишніх районів, проте не пропонує йому якогось особливого статусу.

Частина вірмен, які проживали в Нагірному Карабасі, втекла і спалила свої будинки, щоб в них не жили азербайджанці після припинення війни.

Шойгу відзвітував Путіну про миротворців і гуманітарну ситуацію в Карабасі

У Нагірному Карабасі РФ розгорнула більше половини запланованих миротворчих військ, а гуманітарна ситуація довкола біженців погіршується щодня. Про це під час наради з президентом Росії Володимиром Путіним заявив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, передає сайт Кремля.

За словами міністра оборони РФ, протягом 10-11 листопада росіяни узяли під контроль Лачинський коридор, 13 листопада російські миротворці увійшли в Степанакерт, в районі міст Степанакерт і Шуша вони виставили чотири спостережних поста. На півдні Карабаху всього в цій зоні буде їх дев’ять, ще один підрозділ миротворців дислокується на півночі Нагірного Карабаху, де сьогодні військові РФ планують завершити розміщення ще восьми постів.

«Продовжуємо перевезення техніки і матеріальних засобів з темпами 25 літако-вильотів на добу військово-транспортною авіацією ВКС Росії. За три доби скоєно 73 рейсу, перевезено 1103 військовослужбовців, 1168 одиниць техніки», — заявив Шойгу.

Він також окремо відзначив гуманітарну проблему в Нагірному Карабасі.

«З кожним днем все більше і більше наростає проблема гуманітарного характеру — це транспортування і повернення біженців і, природно, інші гуманітарні питання», — доповів міністр оборони РФ.

Після заяви про перемир’я Міжнародний комітет Червоного Хреста відновив роботу в столиці невизнаної республіки Нагірний Карабах — Степанакерті.

Передісторія 

27 вересня Міноборони Азербайджану заявило про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабахського конфлікту. Зі свого боку, прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про напад на невизнану Нагірно-Карабахську республіку з боку Азербайджану.

Chas News повідомляв, що Вірменія просить Путіна допомогти забезпечити безпеку у країні. 

Раніше ми писали, що очільники МЗС Вірменії та Азербайджану обговорили Нагірний Карабах з держсекретарем США. 

8 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв звернувся до нації та розповів, що збройні сили країни захопили місто Шуша в Нагірному Карабасі.

Як ми писали, ще ввечері 10 листопада Єреван спростував заяву президента Азербайджану про взяття Шуші. Представник Міноборони Вірменії наголошував, що «бої тривають».

12 листопада російські миротворці увійшли до Степанакерту у Нагірному Карабасі.

Росія на Донбасі вербувала «миротворців» для місії у Нагірному Карабасі — розвідка