Нацрада оштрафувала канал Z ZIK за висловлювання Савченко, Добкіна і Кузьміна

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла попередження львівському ТОВ «ТРК «Нові комунікації», яке мовило як телеканал Z ZIK, через поширення закликів до розв’язування агресивної війни чи її пропаганду в листопаді 2019 року. Рада вимагає сплатити штраф і повідомляє про це на сайті.

«На засіданні 13 травня Нацрада розглянула результати позапланової перевірки ТОВ «ТРК «Нові комунікації», м. Львів (багатоканальне мовлення (МХ-3), логотип «Z ZIK»). Члени Нацради визнали поширення в ефірі мовника закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та ухвалили рішення про застосування до нього санкцій «оголошення попередження» та «стягнення штрафу».

Регулятор пояснює, що 26 листопада 2019 року о 18:00 в ефірі телеканалу Z ZIK транслювалася передача «Кожен з нас — президент». Учасниками у студії була Надія Савченко, нардеп VIII скликання, та Ренат Кузьмін, нардеп IX скликання. Ще говорив Михайло Добкін, який приєднався до обговорення онлайн.

Нацрада під час перевірки зафіксувала поширення в ефірі каналу  висловлювань, що суперечать чинному законодавству.

У передачі Добкін у відповідь на пропозицію Кузьміна оцінити нещодавні події в Україні «висловився у формі непрямого заклику до насильства», з використанням «мови ненависті». Він казав так про представників політичних сил, що у 2014–2019 роках очолювали країну і були на керівних посадах: Петра Порошенка, Олександра Турчинова, Андрія Парубія та Олега Тягнибока.

«Заклик до їх фізичного знищення може мати на меті залякування та дискримінацію патріотично налаштованої частини населення, яка підтримує активну протидію країні-агресору, погрози та підбурювання до насильницьких дій, що мають ознаки розпалювання національної ворожнечі та ненависті», — зазначає Нацрада.

Чиновники додали, що Савченко, яка вела передачу, підтримала Добкіна словами: «Ми приходимо до таких фраз, як військовий стан, повісити, розстріляти. Ми приходимо до тих слів, і я їх не боюся, тому що ми розуміємо, що це найбільш ефективний і дієвий метод для того, щоб можна було встановлювати справедливість».

Трансляція передачі відбулася тричі без змін чи редакційної модерації.

Тож Нацрада визнала порушення ТОВ «ТРК «Нові комунікації» закону «Про телебачення і радіомовлення» і оголосила компанії попередження.

Також регулятор визнав наявність закликів до розв’язування агресивної війни та розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, які були поширені в ефірі мовника.

Відповідно до закону «Про телебачення і радіомовлення» рада стягнула з каналу штраф — 25% ліцензійного збору. Для телеканалу Z ZIK  ця сума склала 341 067,50 грн.

Канал має усунути порушення та сплатити  штраф протягом місяця.

ZiK потрапив під санкції разом із NewsOne та «112 Україна». Усі вони належать нардепу ОПЗЖ Тарасу Козаку й вважаються підконтрольними Віктору Медведчуку, який потрапив під санкції РНБО. Канал мовив з вересня 2010-го по лютий 2021 року. 

 

У ЄС та США підтримали санкції проти телеканалів, пов'язаних з Медведчуком. 

Раніше Зеленський пояснив, що заблоковані канали фінансує Росія. 

Поліція наділа на Медведчука електронний браслет