Козак купив телеканали «112 Україна» та «NewsOne» за 103 млн з офшорів цивільної дружини — активісти
Liga.net

Бізнесмен та нардеп від ОПЗЖ Тарас Козак придбав телеканали «112 Україна» та «NewsOne» за 103 млн з офшорів цивільної дружини Наталі Лавренюк.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

ЦПК з’ясував, що у 2013-2015 роках кіпрська компанія Козака Turul Investments Limited була збитковою і слугувала транзитною базою для мільйонів доларів між сумнівними офшорними фірмами. Саме одна з них постачала на державні компанії контрабандне вугілля з окупованих територій, наголошують активісти.

В 2017 році €1,1 млн Козак отримав від Turul Investments Limited Козак з рахунків у російському банку. За інформацією ЦПК, ці кошти через офшори йому «позичила» його цивільна дружина Наталя Лавренюк.

Жінка має квартиру на 600 кв. м. у пішій доступності від Кремля. Житло коштує близько $13 млн. Активісти з’ясували, що Лавренюк бере гроші Козаку через офшори з нафтового бізнесу в Росії. Ним вона спільно володіє з дружиною Медведчука Оксаною Марченко.  

Передісторія

2 лютого президент Володимир Зеленський запровадив санкції проти  нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Також гарант ввів на п’ять років обмеження стосовно каналів «112 Україна», NewsOne, ZIK. Ці ЗМІ пов'язують з кумом президента РФ, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

У спільній заяві телеканали пообіцяли продовжити роботу. Вони звинуватили Зеленського в «політичній розправі над неугодними ЗМІ».

Напередодні у ЄС та США підтримали санкції проти телеканалів, пов'язаних з Медведчуком. 

Раніше Зеленський пояснив, що заблоковані канали фінансує Росія. 

Chas News повідомляв, що десятки активістів штурмували телеканал «НАШ». 

ZIK, NewsOne і «112 Україна» об'єднаються в новий телеканал