Очільник МЗС розповів про наслідки рішення КСУ, скасування безвізу з ЄС та стратегічних партнерів України
УНІАН

В інтерв’ю «НВ» очільник МЗС України Дмитро Кулеба розповів про незалежність НБУ, зовнішню політику, наслідки скандального рішення КСУ та стратегічне партнерство з іншими державами. Chas News виокремив та занотував найцікавіше з того, про що розповів міністр.

Про скасування безвізу

«Ми комунікували з нашими партнерами, і в той момент, коли вони побачили рішучу налаштованість президента і уряду не лише словом, але і ділом долати наслідки рішення Конституційного суду, то їм відлягло від серця. Після вчорашніх рішень РНБО і Кабміну я переконаний, що питання тимчасового припинення дії безвізу з ЄС зняте з порядку денного».

Про стратегічних партнерів

«У нас наразі не 30 з чимось стратегічних партнерів, а всього, здається, вісім чи дев’ять. […] Але Велика Британія і Туреччина, безумовно, є нашими стратегічними партнерами. Сполучені Штати, Канада, Німеччина, Франція, Азербайджан, Польща, Грузія, Литва. Є перелік наших класичних друзів, з якими ми вибудовуємо особливі стосунки з огляду на низку факторів».

Про Будапештський меморандум

«Є нагальне питання гарантій безпеки для України. Станом на зараз єдиним документом, який, як вважається, такі гарантії надавав, є Будапештський меморандум. Ми його взяли за точку відліку. Але сувора правда міжнародної політики полягає в тому, що ніяких гарантій нам Будапештський меморандум не надав. [...] Питання в тому, що нам дали запевнення, а не гарантії. А ось це вже два різні абсолютно юридичні терміни».

Про Нагірний Карабах

«Щодо конфлікту між Азербайджаном і Вірменією, позиція України дуже чітка. Україна виступає за припинення бойових дій, за припинення кровопролиття і за територіальну цілісність Азербайджану. Ми завжди дотримувалися цієї позиції історично. І я не бачу тут приводу для її зміни».

Про заборону в’їзду в Білорусь

«Офіційно запровадження обмежень обґрунтовується необхідністю протидії поширенню коронавірусної інфекції, тому формально привід легітимний. Але ми зараз додатково вивчаємо справжні мотиви цього рішення, і вже після цього будемо вирішувати, як реагувати».

Про домовленості з ЄС

«Щодо спільного авіаційного простору, то якщо не станеться ніяких форс-мажорів, то наступного року ми його підпишемо. Щодо угоди про асоціацію, то угода буде рухатися лише вперед. Звісно, якщо Конституційний суд раптом не визнає її антиконституційною. Я жартую».

Chas News повідомляв, що у МЗС України назвали умови початку діалогу з білоруською опозицією.

Раніше ми писали, що Україна приєдналася до позову проти Росії в ЄСПЛ через збиття рейсу MH17.

МЗС: Великобританія підтримала створення Кримської платформи