Perseverance почав рух поверхнею Марса. За два роки ровер проїде 15 км
NASA

Марсохід американського космічного агентства NASA Perseverance («Наполегливість»), який 18 лютого здійснив посадку в північній півкулі Марса, перевірив всі системи та подолав перші п’ять метрів.

Про це повідомляє Twitter-аккаунт марсохода Perseverance.NASA повідомили, що всі системи Perseverance працюють нормально і він вже зробив тестовий заїзд на п’ять метрів. За один марсіанський рік (687 земних днів) ровер має подолати близько 15 км (гранична швидкість пересування — близько 200 м на добу).

Станом на 6 березня Perseverance надіслав вже більше 6000 фото.

Вчені хочуть досягти ряду цікавих гірських утворень у кратері, які можуть зберегти дані про давню біологічну активність.

Серед них є те, що на супутникових знімках здається дельтою — структурою, побудованою з мулу та піску, скинутих річкою, коли вона потрапляє до ширшого водоймища. У випадку з Єзеро, швидше за все, озеро утворило широкий кратер й існувало мільярди років тому.

Perseverance — найшвидший марсохід, який коли-небудь їздив Марсом. Це не стільки через швидкість, з якою колеса можуть обертатися (близько 5 см / с), скільки через прогрес у автономній навігації.

Робот робить фотографії, щоб оцінити дорогу попереду. Попередні машини мали зупинятися, поки ці знімки оброблялись на борту. Perseverance може робити це «на льоту».

«Perseverance може одночасно ходити і жувати гумку», — жартує про це Анаіс Заріф'ян, інженер-випробувач мобільності марсохода.

У п'ятницю NASA оголосила, що назвала місце висадки Perseverance в кратері Єезеро на честь відомої американської письменниці-фантаста Октавії Е. Батлер.

Марсохід Perseverance вперше проїхав Марсом 4 березня й подолав 6,5 м марсіанським пейзажем. Це був тест на мобільність, один із багатьох етапів, коли члени команди перевіряли та калібрували кожну систему, підсистему та інструмент на стійкість. Як тільки марсохід почне втілювати наукові завдання, він робитиме поїздки довжиною 200 м або більше.

Передісторія

Perseverance, який покинув Землю 30 липня 2020 року, 18 лютого о 22:44 за київським часом здійснив вдалу посадку в 45-кілометровий кратер Єзеро на західній околиці рівнини Ісіди в північній півкулі Марса. Згодом він надіслав на Землю перші фото.

Сигнал про це за 11 хвилин 22 секунди подолав близько 200 млн км та досяг Лабораторії реактивного руху NASA, яка розташована поблизу Лос-Анджелеса, США о 22:55.

За понад шість місяців польоту Perseverance пролетів 470 млн км. Етап зниження та посадки ровера у NASA назвають «сім хвилин жаху», оскільки саме стільки часу необхідно модулю для входження в атмосферу Червоної планети, коригування траєкторії, відкриття парашуту та посадки.

U.S. Geological Survey склали інтерактивну карту місця посадки Perseverance. Це 45-кілометровий кратер Єзеро на західній околиці рівнини Ісіди в північній півкулі Марса. Вважається, що 3,5-3,9 млрд років тому там розташовувалися дельта річки і озеро.

На борту ровера поміж наукових інструментів та моделі вертольота є три флешки з 11млн імен жителів Землі, зокрема і 75 000 українців.

Це вже буде дев’ята посадка апаратів NASA на Марс. Один із роверів — Curiosity, місце посадки якого назвали на честь письменника Рея Бредбері, все ще активний. З моменту посадки у 2012 році він вже подолав 23 км поверхнею планети.

Марсохід Perseverance шукатиме ознаки існування в минулому Марса мікробіологічних форм життя. Зокрема, він збере зразки ґрунту, а також вивчатиме клімат і погоду на планеті.

NASA та Європейська космічна агенція планують у 2026 році запустити ще один марсохід, який має забрати пробірки зі зразками, які збере Perseverance та доставити їх на Землю.

На борту Perseverance є зразки матеріалів, з яких планують робити скафандри для висадки людей на поверхню Місяця і, в подальшому, Марса. Інженери перевірять, як на зразки вплине марсіанська середовище.

Повідомляється, що апарат укомплектований 23 спеціалізованими камерами, вдосконаленою навігаційною системою, установкою, яка зможе зібрати зразки марсіанського повітря, а також двома мікрофонами, завдяки яким людство вперше почуло, як звучить Марс.

Також вперше у складі місії на Марс є безпілотник — 1,8-кілограмовий міні-гелікоптер Ingenuity («Винахідливість»).

Досі в марсіанських місіях не використовувалися апарати, здатні літати в атмосфері. За допомогою дрона планують відпрацювати технологію таких польотів.

Загальні витрати на створення марсохода і його запуск оцінюють в $ 2,1-2,7 млрд.

На 15-й та 62-й день польоту марсоходу Perseverance у центрі управління NASA планово провели коригування його траєкторії. Пізніше марсоход надіслав на Землю аудіофайл.

Читайте огляд Chas Newsкуди поїхати на Марсі — гід по пам'ятках Червоної планети.

Куди втекти. Де в Сонячній системі може таїтись життя