Підсумки акції на підтримку Стерненка. Геращенко вважає Порошенка «замовником провокацій»
Дім Химер

Протягом вечора 20 березня та ранку 21 березня стали відомі подробиці затримань після акції біля Офісу президента на підтримку Сергія Стерненка. Зокрема, поліцейські затримали книговидавця та ветерана АТО. Біля Шевченківського відділку активісти билися із правоохоронцями.

У ЗМІ вийшли й коментарі Геращенка — що, на його особисту думку, в усьому винен Порошенко.

Вимоги протестувальників

Перед тим, як розійтися, організатори акції висловили біля ОП п'ять вимог протесту. Також вони розмістили їх на сторінці руху на підтримку Стерненка:

  • Звільнити Стерненка.
  • Звільнити Андрія Антоненка та інших політв’язнів.
  • Накласти санкції РНБО на Андрія Портнова, заступника голови АП часів Януковича. На думку організаторів, він «через заступників керівника Офісу президента Олега Татарова та Андрія Смірнова фактично керує судовою системою в Україні».
  • Відставка Ірини Венедіктової, «руками якої було ув’язнено Стерненка».
  • Відставка Арсена Авакова.

Перебіг протесту

Прихильники Стерненка, засудженого на сім років і три місяці позбавлення волі, зібралися ввечері 20 березня біля ОП, щоб висловити протест проти вироку.

Вони закидали будівлю димовими шашками і петардами, розбили скло на дверях, облили будівлю червоною фарбою і розмалювали його написами — «Аваков чорт», ACAB та іншими. Учасники акції спробували також підпалити табличку ОП.

Поліція не втручалася в дії активістів. На місці працювали пожежні, які гасили вогонь від петард і шашок.

Крім того, протестувальники салютом привітали Стерненка з днем народження.

Затримання активіста

Ветерана АТО та книговидавця Влада Сорда затримала поліція після акції «Стерненку Волю». Про це повідомили його колеги на сторінці видавництва «Дім Химер», співзасновником якого він є.

Вони пишуть, що після закінчення акції Влад із групою протестувальників йшов Банковою позаду групи.

«Свідки, що приїхали пізніше під відділок, повідомили: кілька людей у балаклавах без розпізнавальних знаків підбігли ззаду до Змія (Влада Сорда — Прим. ред.), скрутили і спакували в машину поліції. Коли свідки спробували перепинити людей — за всіма ознаками відбулося викрадення людини — то були кинуті на асфальт без жодних пояснень», — пише «Дім Химер».

Як стверджує «Дім Химер», люди, які затримали Сорда, не надали посвідчень і не показали документи. Свідки нібито затримали одного з людей у балаклавах. Він показав шеврон з кишені на підтвердження того, що є поліцейським, і сказав, що машина прямує до Печерського відділку на Московській 30.

У відділок на Московській 30, за словами «Дому Химер», не пускали активістів з Рух Опору Капітуляції та правозахисників Руху. Поліція запропонувала безоплатного адвоката й повідомила, що у приміщення пропустить виключно його.

Активістам повідомили, що слідчий відділ Печерського управління поліції розпочав кримінальне провадження. Як уточнив адвокат затриманого Дмитро Мазурок, Сорду інкримінують ч. 4 статті 296 (хуліганство), санкція передбачає від трьох до семи років позбавлення волі.

Затриманому призначили засідання з обрання запобіжного заходу на 22 березня.

Силовики побилися з протестувальниками біля відділку, де тримали учасника акції під ОП

Між правоохоронцями та прихильниками Стерненка сталися сутички біля Печерського відділку поліції в Києві. Там утримували затриманого на акції під ОП Сорда.

Про це повідомили Hromadske, «Рух опору капітуляції» у Facebook, «Громадське радіо».

 
Поліція відтісняє

Наживо: поліція під Печерським відділом поліції відтісняє активістів, використовує сльозогінний газ. Є травми. Не забувайте, на випадок затримання терміново повідомляйте наш телеграм бот https://t.me/FreeMe44bot і ми одразу ж надамо вам невідкладну правову допомогу, передамо інформацію нашим адвокатам. 🔥Хто не може бути присутнім – поширюйте інформацію, запрошуйте друзів, знайомих, або підтримайте нашу спільну боротьбу фінансово: http://bit.ly/DonateROK21 5168 7450 3006 7174 Павло Білоус Справедливість залежить від тебе!

Posted by Рух Опору Капітуляції on Saturday, March 20, 2021

Згідно допису «Дому Химер», опівночі людей, що зібрались підтримати Сорда на вулиці перед відділком, «розштовхали і побили поліцейські, заливаючи газом». Під відділком виникли сутички, після чого до поліції прийшло підкріплення, правоохоронці застосували сльозогінний газ. У «РОК» зазначають, що є травмовані.

Ті, хто прийшов підтримати Сорда, хотіли завадити поліції вивезти його до ІТТ під Києвом. Однак близько першої години ночі поліція вивезла його з відділку й повезла до ІТТ.

Позиція поліції щодо затримання Сорда

В поліції тим часом повідомили, що під час мітингу затримали уродженця Вінничини, 1995 року народження. У поліції його назвали «одним із найбільш агресивних учасників» акції.

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом подій під час акції на підтримку Стерненка біля ОП. Учасники акції нібито «палили та кидали у бік поліцейських фаєри».

«Подія кваліфікована як хуліганство. За вчинення протиправних дій під час мітингу правоохоронці затримали одного із найбільш агресивних учасників. Це уродженець Вінничини, 1995 року народження», — розповіли у відділі комунікації поліції Києва.

Вони уточнили, що затриманий раніше притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України.

Слідчий відділ Печерського управління поліції розпочав кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України — хуліганство. Затриманому загрожує до семи років в'язниці.

У Telegram-каналі Стерненка повідомили, що затриманий — Владислав Гранецький-Стафійчук (Сорд), ветеран 93 окремої механізованої бригади «Холодний Яр».

 
Наживо: Печерський районний відділ поліція

Наживо: є затриманий після акції на Банковій. Ми відправилися до Печерського районного відділення поліції підтримати. #СВОЇХНЕКИДАЄМО Гранецький-Стафійчук Владислав) був затриманий о 21:26 на перехресті Банкова-Інститутська без жодних підстав і пояснень та доставлено в Печерське управління поліції. Зараз його намагаються вивезти в ІТТ під Києвом. Вже завтра в Печерському суді розглянуть запобіжний захід щодо затриманого. Не забувайте, на випадок затримання терміново повідомляйте наш телеграм бот https://t.me/FreeMe44bot і ми одразу ж надамо вам невідкладну правову допомогу, передамо інформацію нашим адвокатам. 🔥Хто не може бути присутнім – поширюйте інформацію, запрошуйте друзів, знайомих, або підтримайте нашу спільну боротьбу фінансово: http://bit.ly/DonateROK21 5168 7450 3006 7174 Павло Білоус Справедливість залежить від тебе!

Posted by Рух Опору Капітуляції on Saturday, March 20, 2021

Позиція Геращенка щодо «провокаторів»

Заступник очільника МВС Антон Геращенко у Facebook оприлюднив відео з місця подій.

 

Громадянин який бив шибки на дверях Офісу Президента вже вчора був затриманий співробітниками поліції. Йому пред’явлено звинувачення у хуліганстві. Один із його соратників назвав затриманого поліцейським провокатором. Цитую Hromadske.Ua : “Друг Стерненко Роман Ратушный заявил, что Стафийчук был «мирным участником акции» возле ОП. Также он уверяет, что участники акции у Офиса президента не планировали бить окна здания, а сделали это полицеские провокаторы. Якщо це дійсно так, і поліцейскі затримали поліцейського провокатора, а не звичайного вандала - хулігана, то я не розумію чому вчора під відділок поліції прийшла юрба громадян які з бійкою вимагали випустити затриманого ? Для чого випустити ? Щоб звести з ним рахунки як з особою, яка своїми провокативними діями спотворила «мирний» характер простесту ? Чи для того щоб він уник відповідальності за свої умисні хуліганські дії? Особисто я вважаю, що правільна відповідь - друга. Провокатори, за спинами яких стоять політикани, не хочуть нести відповідальність за свої вчинки. А як вважаєте Ви? Чи повинна особа яка вчора зухвало била вікна відповідати за свої дії, чи її потрібно зрозуміти, простити та відпустити без покарання ?

Posted by Антон Геращенко on Saturday, March 20, 2021

Геращенко звернув увагу на позицію учасників акції. Так, один з активістів заявив, що шибки насправді били поліцейські провокатори.

«Якщо це дійсно так, і поліцейські затримали поліцейського провокатора, а не звичайного вандала-хулігана, то я не розумію, чому вчора під відділок поліції прийшла юрба громадян які з бійкою вимагали випустити затриманого? — задав питання посадовець.

Заступник голови МВС вважає, що на протесті в Києві на підтримку Стерненка були люди, які замовили провокації. Вони «понесуть відповідальність за хуліганські дії», заявив Геращенко в ефірі «Радіо Свобода».

Замовники цієї провокації мріють, щоб вийшла поліція і пролилася кров. Після цього президента звинуватять у тому, що він використовує силу на мирних мітингах. Ми не будемо йти на шляху до провокацій. У нас достатньо сил для того, щоб захистити громадський порядок, щоб все залагодити

Він також додав, що деякі протестувальники понесуть відповідальність за хуліганські дії, зокрема, за псування державного майна.

«Більшість мітингувальників — це чесні вільні люди, які прийшли і спокійно себе ведуть. Однак є кілька десятків людей, які зафіксовані на відео з різних ракурсів. І вони будуть нести відповідальність за хуліганські дії, псування державного майна, за розбиття скла», — підкреслив заступник голови МВС.

Заступник міністра внутрішніх справ розповів, що правоохоронці свідомо не заважали учасникам акції на Банковій, які потрощили вікна ОП і намагалися його підпалити.

Геращенко вважає, що Порошенко є зацікавленим у провокаціях під ОП

Геращенко в прямому ефірі заявив, що, на його особисту думку, зацікавленим у провокаціях і насильстві під час протестів на підтримку Стерненка є п’ятий президент України Петро Порошенко.

Організатори акції і представники партії Порошенка «Європейська солідарність» натомість заявляють, що в насильстві зацікавлені самі правоохоронці.

Про це пише «Радіо Свобода».

Геращенко заявив: «Зацікавленою особою є Петро Олексійович Порошенко. Це моя особиста думка. Петрові Порошенку потрібно робити все для того, щоб було чим гірше, тим краще для нього».

Так він уточнив свої попередні згадки про «замовників акції».

За словами Геращенка, коли після винесення вироку Стерненкові наприкінці лютого теж був схожий мітинг на його підтримку, він відбувся вдень, і на ньому не було насильницьких дій.

«Зараз спеціально організатори цієї акції запланували її на вечір, щоб було краще, як вони думають, приховувати свої обличчя, — але камери зараз усе бачать, — і для того, щоб під вечір було більше агресії. Це навмисне створення ситуації, за якої було б більше агресії, більше бажання щось трощити, бити і таке інше», — сказав чиновник.

«Ми розуміємо завдання провокаторів: їм треба, щоб було насилля з боку поліції — законне насилля. Але ми зробимо так, щоб особи, які порушили закон, відповідали, але без того, щоб під камери було насилля з боку поліції — цього не буде», — додав Геращенко.

Після цих його слів незгоду з Геращенком висловила громадська активістка і співорганізаторка акції Марина Хромих. У прямій трансляції «Радіо Свобода» вона звинуватила в замовленні провокацій і насильства на акції міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

У Зеленського вважають, що вандали під ОП хотіли спровокувати насильство

Радник керівника ОП Михайло Подоляк в діях тих учасників мітингу на Банковій, які били вікна і палили вогонь, побачив спробу спровокувати правоохоронців.

УП повідомляє, що радник вважає, що протестувальники хотіли «спровокувати якесь дике насильство» або агресію з боку поліції.

При цьому Подоляк запевнив, що Зеленський не бачить сенсу перешкоджати протестам, а також пообіцяв, що наслідки вандалізму незабаром ліквідують.

Сліди від піротехніки на стінах Офісу президента приберуть. А ось те, що друзі Стерненка самі себе показали руйнівниками, вже не виправиш

Охорона ОП станом на 21 березня

21 березня, після нічної акції прихильників Стерненка, прохід до будівлі Офісу президента перекрили правоохоронці, повідомляє УП.

У неділю вранці до розмальованого фасаду та потрощених дверей центрального входу в ОП журналістів не підпускають. Поліцейські на Банковій проводять слідчі дії.

Передісторія

23 лютого 2021 року Приморський суд Одеси визнав Сергія Стерненка винним у справі про викрадення людини. Вирок — сім років і три місяці ув'язнення з конфіскацією половини майна.

Ввечорі того ж дня близько тисячі людей у Києві вийшли на акцію протесту. На Банковій протестувальники намагались прорватися до Офісу президента. В результаті затримали 24 особи, 27 силовиків отримали травми.

26 лютого Масі Найєм, адвокат Стерненка, заявив, що активіст не вважає себе винним, тому не звертатиметься щодо амністії до президента. 

27 лютого, в Києві протести біля Офісу президента. поновились.

Cправи Стерненка

Сергій Стерненко — фігурант двох резонансних справ.

Перша — щодо викрадення людини — депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича, який також керував осередком проросійської партії «Родіна». Суддя 23 лютого визнав активіста винним за всіма статтями, тобто у викраденні людини за попередньою змовою осіб та незаконному зберіганні зброї. По ній Стерненка засуджено на сім років і три місяці ув'язнення з конфіскацією половини майна. 

По другій розслідування ще триває. Активысту інкримінують умисне вбивство Івана Кузнецова та нанесення поранень Андрію Ісайкулу. Стерненко стверджує, що діяв в рамках законного самозахисту. Ця справа наразі також слухається у Приморському суді Одеси.

Будівлю Офісу президента розмалювали фарбою. В Києві відбувається акція на підтримку Стерненка