Путін бореться із «білоруським сценарієм». Силовики РФ влаштували поквартирний обхід прихильників Навального
Getty Images

20 і 21 січня поліція почала приходити до співробітників Фонду боротьби з корупцією (ФБК), журналістам і активістам по всій Росії, щоб видати застереження прокуратури з приводу запланованого мітингу на підтримку політика Олексія Навального.

Зокрема, про візит поліцейських повідомили співробітник ФБК Микола Ляскін, прес-секретар Навального і ФБК Кіра Ярмиш и продюсер каналу «Навальный LIVE» Любов Соболь. Ярмиш і Соболь не відкрили двері поліції. Прессекретар Навального пише, що співробітники правоохоронних органів продовжують чатувати її під дверима, спілкуючись з сусідами.  

Соболь, в свою чергу, провела пряму трансляцію свого спілкування з поліцейськими. Вона запропонувала їм залишити документи в поштовій скриньці. «Принесли? Молодці, виконали свій обов'язок перед Путіним», — сказала вона. Поліція продовжила чергувати біля її будинку.

Крім того, в Москві затримали юриста ФБК Владлена Лося. Це сталося в готелі, де йому довелося переночувати через те, що силовики чатували біля будинку. «Беруть пояснення. Хтось подзвонив в поліцію, нібито були крики (в номері готелю). Зараз в Даниловському ОВС», — сказав Лось «МБХ медіа».

Щоб вручити застереження координатору московського штабу Навального Олегу Степанову, поліція прийшла додому до активістки Єлизавети Нестерової. Вона повідомила дільничному, що не може допомогти йому з пошуками Степанова. Після цього дільничний зачитав застереження перед зачиненими дверима квартири Нестерової.

Також поліцейські прийшли до журналіста «Ехо Москви» Олександра Плющева і головному редактора «Медіазони» Сергія Смірнова.

Пізніше Смірнов повідомив, що йому вручили застереження, коли він поїхав в поліклініку за ліками. «Простежили по біллінгу, приголомшливо», — зазначив він.

Крім того, застереження помилково принесли одному з родичів шеф-редактора освітнього проекту Arzamas і одному з ведучих подкасту «Медузи» «Спершу народи» Олександру Борзенку. За словами журналіста, документ був на чуже ім'я, тому його родина не стала його брати.

Про те, що до них додому намагалися потрапити поліцейські, також повідомили опозиційні політики - зокрема, московські муніципальні депутати Юлія Галяміна і Костянтин Янкаускас, а також екслідер Либертаріанської партії Сергій Бойко й екскерівник партії «Громадянська ініціатива» Дмитро Гудков.

У Москві співробітники поліції приходили до засудженого по «болотній справі» Олексія Поліховича, в Новокузнецьку — до підписників пабліку в мережі «ВКонтакті», присвяченого акції на підтримку Навального. Застерегти активістів від участі в акції силовики також намагалися в Твері, Кургані, Орлі, Дагестані.

В Москві, Костромі, Петербурзі, Челябінську, Великому Новгороді та інших містах про неприпустимість участі в акції попереджали учнів шкіл, коледжів та вузів. Ярославський державний університет погрожував студентам занесенням в «чорний список держустанов», а Башкирський держуніверситет оголосив 23 січня навчальним днем. Вуз пояснив це «невиконанням навчального плану» і заявив, що «явка всіх співробітників і студентів на заняття строго обов'язкова».

Акція на підтримку Навального запланована на 23 січня, її організатори не подавали заявку на її узгодження владою. Мітинги пов'язані з укладенням політика під варту і можливою заміною для нього умовного терміну на реальний по справі «Ів Роше».

На підтримку Навального виступили багато відомих людей, включаючи журналіста Юрія Дудя, музиканта Noize MC, економіста Сергія Гурієва, колишнього главу ЮКОСа Михайла Ходорковського.

Після оголошення про акцію штаби Навального, ФБК і деякі ЗМІ зіткнулися з напливом ботів в соцмережах. «Роскомнадзор» за дорученням Генпрокуратури РФ зажадав від TikTok і «ВКонтакті» захистити підлітків від участі в протестах. А сама Генпрокуратура заявила про необхідність заблокувати сайти з закликами брати участь в акції на підтримку Навального.

У свою чергу МВС перед акцією повідомило про можливе повторення в Росії «білоруського сценарію». «На прикладі апробованих політтехнологій в Білорусії і Киргизії (Киргизстані — Прим. ред.) не можна виключити можливості аналогічного розгойдування ситуації і в нашій країні», — сказав перший заступник глави МВС Олександр Горовий.

Також МВС заявило, що має право ще до протестів залучити до адмінвідповідальності тих, хто закликає брати в них участь. Штрафувати за акцію в підтримку Навального вже почали: координатору омського штабу політика Ользі Картавцевій призначили штраф у 20 тис. рублів за організацію ходи 23 січня, яка ще не відбулася.

Передісторія

Ввечері 17 січня поліція затримала Навального на паспортному контролі в аеропорту «Шереметьєво» у Москві, куди він прилетів з Берліна, де лікувався після отруєння.

В управлінні ФСВП по Москві заявили, що Навального затримали за ухилення від явки до кримінально-виконавчої інспекції як умовно засудженого за злочин.

18 січня в російських Хімках в будівлі Управління внутрішніх справ почався суд над Навальним.

У Європейському Союзі та США різко засудили Росію за затримання Навального та вимагають звільнити опозиціонера.

Країни Балтії вважають, що Євросоюзу слід розглянути можливість введення санкцій щодо Росії, якщо Навальний не буде звільнений.

 18 січня Навального у Росії арештували на 30 діб. Його утримує поліція в московському слідчому ізоляторі «Матросская Тишина».

Керівник мережі регіональних штабів Навального Леонід Волков повідомив у Twitter, що штаби Навального «негайно починають підготовку до великих мітингів по всій країні 23 січня».

«Лохотрон» і «шахраї». Прессекретар Кремля очікувано відреагував на розслідування Навального про палац Путіна