У НСЖУ не вважають блокування  «каналів Медведчука» порушенням свободи слова
iStock

Секретаріат Національної спілки журналістів України (НСЖУ) заявив, що не захищає телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK, які потрапили під санкції. Однак в Спілці турбуються про дотримання прав українських ЗМІ. У НСЖУ назвали небезпечним прецедентом застосування позасудових обмежувальних заходів.

Про це очільник спілки Сергій Томіленко розповів у Facebook.

Раніше медійник сказав, що блокування трьох телеканалів є «наступом на свободу слова». За його словами, раніше він висловив тільки свою позицію як керівник великого журналістського об'єднання. Він назвав офіційною позицією НСЖУ заяву, яку ухвалив секретаріат.

 

Шановні колеги! Оскільки ситуація з одномоментною забороною трьох телеканалів в Україні є безпрецедентною, тому моя...

Posted by Sergiy Tomilenko on Tuesday, February 9, 2021

«НСЖУ не захищає редакційної політики жодних медіа, зокрема й телеканалів Медведчука, а виступає за дотримання гарантованих законом прав українських ЗМІ та українських журналістів і тому висловлює стурбованість позасудовим застосуванням обмежувальних заходів», — йдеться у повідомленні. 

У Спілці підкреслили, що «право держави в законний спосіб захищати інформаційний простір від фейків і пропаганди незаперечне, тим більше в умовах гібридної війни, розв'язаної проти України».

«Свобода слова не дає підстав журналістам зловживати нею, хоч би де вони працювали. І коли будь-яке медіа дозволяє собі ставити під сумнів національну державність і територіальну цілісність України, виправдовувати вчинену проти неї збройну агресію, цим діям мають своєчасно давати оцінку компетентні державні органи, не чекаючи слушного політичного моменту», — додали в Спілці.  

У Раді хочуть скасувати акредитацію телеканалам Медведчука

Передісторія

2 лютого президент Володимир Зеленський запровадив санкції проти  нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Також гарант ввів на п’ять років обмеження стосовно каналів «112 Україна», NewsOne, ZIK. Ці ЗМІ пов'язують з кумом президента РФ, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком.

У спільній заяві телеканали пообіцяли продовжити роботу. Вони звинуватили Зеленського в «політичній розправі над неугодними ЗМІ».

Напередодні у ЄС та США підтримали санкції проти телеканалів, пов'язаних з Медведчуком. 

Раніше Зеленський пояснив, що заблоковані канали фінансує Росія. 

Chas News повідомляв, що десятки активістів штурмували телеканал «НАШ». 

Тарас Козак і його канали. Чому «санкційний» указ президента — це більше про свавілля, ніж про закон