Україна не визнала «миротворцями» російських військових у Карабасі
Пресслужба Міноборони Азербайджану

12 листопада «миротворчий» батальйон РФ увійшов у де-факто столицю Нагірного Карабаху Степанакерт. Водночас «миротворці» розгорнули пости на півдні невизнаної республіки.

Росія не має жодних підстав називати миротворцями своїх військових, відправлених до Карабаху, заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ.

«Російська Федерація не має ані юридичних, ані моральних підстав називати свої військові підрозділи, віднині дислоковані у районі Нагірного Карабаху, миротворцями», — наголосив він.

Дипломат нагадав, що Росія окупувала частину суверенної території Грузії. Такі дії РФ ставлять під сумнів ефективність її «миротворчої» місії на півдні Кавказу, каже Цимбалюк.

Президент Азербайджану заявив, що Вірменія має до кінця місяця вивести війська з Карабаху

За його словами, дії Росії «дискредитують поняття миротворчої місії як такої у сенсі міжнародного права загалом та Статуту ООН зокрема».

При цьому дипломат підтвердив «послідовну та безумовну підтримку Україною суверенітету та територіальної цілісності Азербайджанської Республіки в межах її міжнародно визнаних кордонів».

Передісторія 

27 вересня Міноборони Азербайджану заявило про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабахського конфлікту. Зі свого боку, прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про напад на невизнану Нагірно-Карабахську республіку з боку Азербайджану.

Chas News повідомляв, що Вірменія просить Путіна допомогти забезпечити безпеку у країні. 

Раніше ми писали, що очільники МЗС Вірменії та Азербайджану обговорили Нагірний Карабах з держсекретарем США

8 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв звернувся до нації та розповів, що збройні сили країни захопили місто Шуша в Нагірному Карабасі.

Як ми писали, ще ввечері 10 листопада Єреван спростував заяву президента Азербайджану про взяття Шуші. Представник Міноборони Вірменії наголошував, що «бої тривають».

Нагірний Карабах. Парламент не відправив у відставку прем’єр-міністра Вірменії