Війська Азербайджану ввійшли в останній з трьох районів Нагірного Карабаху, які переходять під контроль Баку
Getty Images

Підрозділи армії Азербайджану увійшли в Лачинський район Нагірного Карабаху. Про це Міністерство оборони країни повідомило на своєму сайті.

Це останній з трьох районів, який переходить під контроль Баку згідно умов тристоронньої угоди про припинення вогню у Нагірному Карабасі.

На сторінці в YouTube міністерство опублікувало відео з військовою технікою, яка в’їжджає у регіон.

20 листопада азербайджанська армія зайняла Агдамський район. Через п’ять днів азербайджанські військові увійшли в Кельбаджарський район. Баку тоді погодився на десятиденну відстрочку, щоб мирні жителі встигли залишити район, виїзд з якого можливий тільки по одній дорозі з обмеженою пропускною спроможністю.

9 листопада Вірменія в угоді про припинення вогню погодилася передати три райони, що оточують Нагірний Карабах, – Агдамський, Кельбаджарський і Лачинський. Виняток — Лачинський коридор, єдиний тепер шляху сполучення Вірменії зі Степанакертом і рештою території невизнаної республіки, яка залишилася під контролем місцевих вірмен.

До Нагірного Карабаху увійшли майже дві тисячі російських військових, які мають статус миротворців.

Передісторія 

27 вересня Міноборони Азербайджану заявило про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабахського конфлікту. Зі свого боку, прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про напад на невизнану Нагірно-Карабахську республіку з боку Азербайджану.

Chas News повідомляв, що Вірменія просить Путіна допомогти забезпечити безпеку у країні. 

8 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв звернувся до нації та розповів, що збройні сили країни захопили місто Шуша в Нагірному Карабасі.

Україна не визнала «миротворцями» російських військових у Карабасі. Український дипломат сумнівається в ефективності «миротворчої» місії РФ на півдні Кавказу.

Сенат Франції визнав Нагірний Карабах у резолюції, яка не має законодавчої сили