Все більше підозр Микитасю. Після корупції — ще й викрадення людини
УНІАН

Сьогодні о 6:00 ранку слідчі Нацполіції завітали до будинку до колишнього власника компанії «Укрбуд» Максима Микитася. Поліцейські проводили обшук згідно з постановою суду у кримінальній справі про викрадення людини, повідомляє журналіст Юрій Бутусов.

Поліція стверджує, що повідомила екснардепу про підозру у замовленні викрадення столичного юриста та вимагання. Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції України оприлюднив свою версію подій.

Детективна історія про заручника

8 грудня у Києві четверо людей, за словами поліції, викрали юриста компанії, яка надавала юридичні послуги Микитасю. Поліцейські затримали виконавців, а зараз нібито встановили безпосереднього замовника злочину — ним вони вважають Микитася.

Поліція пише: «Отримавши всі дані про майбутню жертву, виконавці — члени транснаціонального угруповання обманом виманили потерпілого на зустріч, де в подальшому силою заволоділи його автомобілем».

Поліція повідомляє, що потерпілого погрозами та побиттям змусили написати боргову розписку. В ній він зобов’язується повернути ексвласнику «Укрбуду» нібито взяті в борг $800 тис.

За кілька годин чотирьох безпосередніх виконавців затримали на території гаражного кооперативу, а юриста-заручника звільнили. За даними поліції, замовником злочину виявився екснардеп Максим Микитась, а організаторами — кримінальний авторитет, який перебуває у РФ, а також лідер злочинного угруповання, ув’язнений за скоєння вбивства.

Під час викрадення та затримання зловмисники нібито доповідали про події організаторові, а той своєю чергою — замовнику. Наступного дня правоохоронці затримали й двох співорганізаторів.

Микитасю повідомили про підозру у викраденні людини та вимаганні.

Адвокат Микитася Артур Габрієлян пов’язав обшуки зі справою Олега Татарова.

 
Власникові відомої будівельної компанії повідомлено про підозру у замовленні викрадення столичного юриста та вимагання

Власникові відомої будівельної компанії повідомлено про підозру у замовленні викрадення столичного юриста та вимагання Подія сталася 8 грудня. У Києві четверо осіб викрали юриста компанії, яка надавала юридичні послуги підозрюваному. За кілька годин поліцейські затримали виконавців, а згодом встановили і безпосереднього замовника злочину. В ході слідства поліцейські з’ясували всі деталі викрадення. Замовником виявися власник відомої будівельної компанії, а організатором - лідер злочинного угруповання, який наразі знаходиться під вартою за скоєння вбивства. Викрадення юриста фірми, що надавала юридичні послуги замовникові та його компанії, було ретельно сплановано, а підготовка до злочину проходила у кілька етапів. Отримавши всі дані про майбутню жертву, виконавці - члени транснаціонального угруповання, обманом виманили потерпілого на зустріч, де в подальшому силою заволоділи його автомобілем та за вказівкою замовника змусили потерпілого написати боргову розписку на 800 тисяч доларів США. Деталі 👉 https://www.npu.gov.ua/news/Informacziya/vlasnikovi-vidomoji-budivelnoji-kompaniji-povidomleno-pro-pidozru-u-zamovlenni-vikradennya-stolichnogo-yurista-ta-vimagannya #новини #поліція #Київ Оксана Блищик Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України Наталія Калиновська (Natalia Kalinovskaya) УНН - Українські Національні Новини УКРІНФОРМ УНІАН Радіо Свобода РБК-Украина Interfax-Ukraine hromadske.ua

Posted by Національна поліція України on Tuesday, December 29, 2020

«Корупційна» справа Микитася

НАБУ і САП підозрюють Микитася в «організації заволодіння» понад 81,5 млн грн Національної гвардії України.

Екснардеп подав клопотання генпрокурору Ірині Венедиктовій про розгляд його справи виключно в НАБУ. Те ж саме у Венедиктової попросив директор НАБУ Артем Ситник.

Раніше НАБУ і САП повідомили Микитасю про підозру в організації заволодіння понад 81 млн грн Нацгвардії України.

За версією слідства, екснардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, організував корупційну схему із заволодіння нерухомістю НГУ.

Павоохоронці назвали вже декількох підозрюваних у змові з Микитасем: тут і екскомандувач Нацгвардії Юрій Аллеров, й гендиректор компанії «Укрбуд Девелопмент» Олег Майборода. Також у списку — його заступник Сергій Якусевич, приватний оцінювач Аліса Гринчук та колишній заступник президента будівельної корпорації «Укрбуд» В'ячеслав Мармиш.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ НГУ) та компанія-забудовник уклали угоду. Згідно неї на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва НГУ мала отримати в житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016-2017 роки, сторони уклали додаткові угоди, за якими НГУ відмовилася від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у іншому будинку. Його та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»).

Вартість цих квартир, як стверджують НАБУ і САП у межах досудового розслідування, на 81,63 млн грн менша за ту, в яку були оцінені квартири, що мала отримати НГУ на старті домовленостей.

Нещодавно обидві інстанції завершили розслідування цієї справи.

3 грудня Микитась вийшов із СІЗО. Його відпустили під цілодобовий домашній арешт. 

Вищий антикорупційний суд продовжив йому до 23 лютого нічний домашній арешт. Екснардепа охороняє спецназ НАБУ.

Зв'язок із Татаровим

Микитась відомий тим, що дав свідчення проти заступника глави Офісу президента Олега Татарова. Перебуваючи в СІЗО, він представив документи і докази, на яких правоохоронці грунтують підозру проти Татарова як колишнього співробітника «Укрбуду».

Справу Татарова Генпрокуратура постановила передати в СБУ. Однак НАБУ відмовляється її передавати, оскільки всі антикорупційні справи знаходяться у виключній компетенції бюро.

В. о. керівника САП підписав підозру Татарову. Він і нині працює в ОП заступником голови по роботі правоохоронних органів. Як ми писали раніше, чиновник написав заяву про призупинення своїх службових обов'язків.

НАБУ порушило справу через втручання Венедіктової у справу Татарова — САП