Як Татаров допомагав «вирішувати» проблеми «Укрбуду» в МВС
УНІАН

Заступник голови Офісу президента України Олег Татаров допоміг повернути вилучені під час обшуків кошти компанії «Укрбуд Девелопмент».

Про це розповів ексвласник компанії Максим Микитась в інтерв'ю «Українській правді».

За його словами, до 2014 року Татаров був «впливовим серед слідчих МВС через його наближеність до керівництва МВС».

«(Зв'язок із керівництвом МВС простежувався — Прим. ред.) через кума, колегу та земляка Максима Цуцкірідзе, який залишився на керівних посадах в ГСУ НПУ, а рік тому став керівником Головного слідчого управління Національної поліції, якому підпорядковані усі слідчі країни», — наголосив Микитась.

Бізнесмен підкреслив, що саме через Цуцкірідзе Татаров «вирішував найскладніші питання». Тоді в системі це була його найближча людина, підкреслив Микитась.  

Передісторія

28 грудня ВАКС не зміг обрати запобіжний захід Татарову, оскільки на засідання не з’явилися прокурори. Тоді у справі усунули прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. ВАКС відклав засідання по Татарову через неявку прокурорів.

1 грудня стало відомо, що НАБУ розслідує справу Татарова. Він може бути причетний до фальсифікації експертизи у справі Микитася.

14 грудня Печерський суд ухвалив передати справу, де фігурантом є Татаров, від НАБУ до Держбюро розслідувань. У НАБУ на це відповіли, що такі рішення суперечать закону.

18 грудня в.о. керівника САП Максим Грищук підписав підозру Татарову. Детективи НАБУ також отримали право на затримання чиновника й проведення обшуків в ОП і за місцем проживання Татарова.

21 грудня радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що Татаров написав заяву про призупинення своїх службових обов'язків. Цього ж дня НАБУ вручили чиновнику повідомлення про підозру.

24 грудня Офіс генпрокурора передав справу, в якій фігурує Татаров, з НАБУ до СБУ. У НАБУ заявили, що Офіс генпрокурора здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування бюро і що він «став на особистий захист Татарова».

НАБУ стверджує, що заступник голови ОП є третім підозрюваним у вчиненні зазначеного злочину. Також у справі є підозрюваним заступник директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Костянтин Дубонос (ч. 3 ст. 368 КК України) та колишній народний депутат, екскінцевий бенефіціарний власник ТОВ «Укрбуд Девелопмент» Максим Микитась (ч. 3 ст. 369 КК України).

29 грудня Нацполіція повідомила про підозру Микитасю у ще одному провадженні — про викрадення людини.

У відповідь у НАБУ заявили, що вручення Микитасю підозри у замовленні викрадення юриста у Києві може використовуватися як інструмент тиску на нього та для блокування розслідувань бюро.

Також НАБУ наголошує, що Микитась є викривачем, який надав детективам НАБУ інформацію щодо корупції у вищих ешелонах влади. За одним із фактів Татарову повідомлено про підозру у вчиненні тяжкого злочину.

Згодом у Нацполіції заявили, що  нова підозра Микитасю не має нічого спільного із корупційними розслідуваннями НАБУ.

«Справа Микитася». Суд вирішив не арештовувати заступника Єрмака