YouTube на тиждень заморозив канал Трампа
Getty Images

Адміністрація YouTube оголосила, що видалила нове відео на каналі чинного президента США Дональда Трампа й призупинила роботу цього акаунта за порушення політики сервісу.

Причиною компанія називає те, що контент на каналі політика може спровокувати насильство.

Адміністраторам каналу, на який підписані 2,77 млн чоловік, як мінімум на сім днів заборонили публікувати нові ролики й вести прямі трансляції. Доступ до попередніх відео на каналі збережений, але можливість залишати коментарі під ними відключена.

Призупинення каналу Трампа відбулося після коментарів, зроблених ним на пресконференції, яка транслювалася на платформі у вівторок вранці, цитує компанію Reuters.

Спершу групи з питань громадянських прав у США заявили Reuters, що організують бойкот рекламодавцями Youtube, якщо компанія не видалить канал Трампа. Заморожування акаунту стало реакцією бізнесменів.

Реакція інших соцмереж

Раніше Трампа заблокували й інші соціальні мережі. Facebook і Instagram призупинили дію акаунтів президента до закінчення його повноважень. Twitter закрив особистий аккаунт Трампа назавжди. Компанії пояснюють заборони тим, що пости Трампа провокують і виправдовують насильство з боку правих екстремістів.

Google і Amazon призупинили роботу Parler, соціальної медіаплатформи, де мають акаунти багато прихильників Трампа.

6 січня прихильники Трампа взяли штурмом Капітолій, де в цей час члени Конгресу США стверджували підсумки виборів президента, на яких переміг демократ Джо Байден. Роботу парламенту перервали на кілька годин. В результаті заворушень загинули п'ятеро людей.

Трамп, який оскаржував справедливість перемоги Байдена, не представивши доказів, спочатку похвалив своїх прихильників за штурм Капітолію, але згодом засудив насильство.

В США втричі зросло завантаження Telegram через прихильників Трампа.

Twitter заблокував фразу «повісити віцепрезидента Пенса», яка потрапила у тренди після штурму Капітолію.

Віцепрезидент США сперечається із Конгресом, чи відсторонювати Трампа в останні дні його президентства