Знову перенесли. Фільм про операцію довкола «вагнерівців» вийде після літа — журналіст Bellingcat
Integral

Документальний фільм міжнародної групи Bellingcat на тему провалу ймовірної операції з затримання бойовиків російської ПВК «Вагнера», вийде вже після літа 2021 року. Про це розповів болгарський журналіст, головний розслідувач Bellingcat Христо Грозєв в ефірі телеканалу Espreso.

«Ми спочатку зробимо в текстовому варіанті наше розслідування. Якомога швидше. Сподіваюся, що це точно буде в найближчі тижні, а потім як вийде фільм, але скоріше за все це буде після літа», сказав Грозєв.

За словами журналіста, вихід фільму про вагнерівців відклали через пандемію COVID-19, а ще через те, що треба підтверджувати достовірність одержаних під час розслідування даних.

19 квітня в ефірі російської радіостанції «Эхо Москвы» Грозєв передбачав, що розслідування оприлюднять на початку травня.

Передісторія

29 липня 2020 року білоруські правоохоронні органи затримали 33 людини. Деякі з них були представниками ПВК «Вагнера». Імена багатьох затриманих є у списку сайту «Миротворець». Більшість з них, за даними сайту, воювали в ОРДЛО.

У Радбезі Білорусі заявляли, що поти затриманих порушили кримінальну справу за статтею про підготовку терактів, пізніше повідомляли, що їх підозрюють у підготовці масових заворушень.

Офіс генерального прокурора України 12 серпня звернувся в Генеральну прокуратуру Республіки Білорусь із запитами про видавання 28 «вагнерівців» (із них дев'ятеро є громадянами України). Вони активно брали участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР».

14 серпня 2020 року ЗМІ повідомили, що Білорусь повернула затриманих на території Білорусі 32 бойовиків ПВК «Вагнера» ​​Російській Федерації.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що білоруська сторона залишила звернення Офісу Генерального прокурора про видачу затриманих в Україні без відповіді. А також відреагував на передачу Білоруссю бойовиків ПВК «Вагнера» ​​на територію РФ так: «Це дивно, некоректно і точно неприйнятно в дружніх міждержавних відносинах».

У низці ЗМІ з’явилася інформація про те, що СБУ і ГУР Міноборони нібито готували спецоперацію із затримання членів ПВК «Вагнера», але «через доповідь президенту Зеленському та голові ОПУ Єрмаку» відбувся «витік інформації». Про нього «дізналися білоруські спецслужби».

Головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов 18 серпня заявив, що поїздка бійців «Вагнера» до РБ була частиною спецоперації Головного управління розвідки Міноборони України та СБУ. Вони нібито передбачали посадити літак із найманцями в Україні, після чого затримати їх. За словами Бутусова, спецоперація провалилася через рішення керівника Офісу президента Андрія Єрмака і Зеленського про перенесення вильоту бойовиків із Мінська з 25-го на 30 липня, а також через витік інформації з України.

Про те, що інформація щодо проведення спецоперації із затримання вагнерівців потрапила до російських і білоруських спецслужб після наради у Зеленського, розповів екссекретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Турчинов. Він, як і колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко, зазначив, що спецоперація тривала з 2019 року.

Колишній глава Офісу президента України Андрій Богдан заявив, що операцію із затримання найманців «Вагнера» зірвала людина «з найближчого оточення» Зеленського.

У Службі безпеки України спростували участь СБУ в так званій «вагнерівській спецоперації» і назвали звичайним фейком. У СБУ назвали ці дані «фантастичним сценарієм». Новий начальник ГУР Кирило Буданов заявив, що бійців ПВК «Вагнер» у Мінську перекидали російські спецслужби і це не було спецоперацією СБУ.

Зеленський заявив, що жодного «зливу» спецоперації із затримання вагнерівців не було.

Єрмак назвав дезінформаційною кампанією версію про причетність СБУ до появи вагнерівців у Мінську.

27 лютого 2021 року Бутусов повідомив, що виселили з будинку і позбавили охорони ексначальника ГУР Василя Бурбу. Він, за даними журналіста, дав свідчення щодо провалу операції із захоплення «вагнерівців». У поліції інформацію спростували.

Розслідування Bellingcat

У 2020 році Грозєв анонсував розслідування про «вагнерівців». Він назвав ситуацію «прецедентом», адже українські спецслужби фактично зробили «посміховисько» з російської розвідки. А тепер таку подію, з його слів, українська влада замовчує.

Як ми писали раніше, Єрмак в останній момент відмовився давати коментар Bellingcat щодо «Вагнера», сказав агент НАБУ.

Сhas News повідомляв про інформацію у ЗМІ, що Офіс президента просив у МІ-6 завадити виходу фільму Bellingcat про «вагнерівців».

Британський журналіст Еліот Хіггінс розповів, що точну дату виходу фільму «Вагнергейт» автори призначать лише тоді, коли буде завершено розслідування «справи вагнерівців».

Порошенко заявив, що санкціонував спецоперацію із затримання «вагнерівців» в 2018 році. 

Американці шукають куратора «ольгинських тролів» і військової компанії «Вагнера»