Аватар

10 років тому, 19 січня 2012-го, стрічка Джеймса Кемерона «Аватар» потрапила до Книги рекордів Гіннеса як фінансово найуспішніший фільм в історії кіно.

З бюджетом $237 млн «Аватар» заробив більше ніж $2.7 млрд.

З цієї нагоди Chas News пропонує добірку фільмів, які завоювали не лише нагороди на кінофестивалях, а й потрапили до Книги рекордів Гіннеса.

«Екзорцист» (The Exorcist)

Дата виходу: 31 травня 1973 року

Жанр: жахи

Режисер: Вільям Фрідкін

У головних ролях: Еллен Берстін, Макс фон Сюдов, Лі Джей Кобб

Актриса Кріс Макніл починає турбуватися за свою доньку Ріган: у неї з'явився уявний друг, і вона поводиться дуже дивно. Лікарі не можуть встановити діагноз, тому Кріс звертається за допомогою до священників.

«Екзорцист» горор про демона, який вселяється у маленьку дівчинку. І хоч зараз такий сюжет кліше, у 70-х історія наробила багато шуму, отримала світове визнання та кілька «Оскарів». Стрічка і до сьогодні залишається у топах найстрашніших фільмів.

Також «Екзорцист» внесли у Книгу рекордів Гіннеса як найстрашніший фільм за всю історію кінематографу. Прем'єрні покази картини супроводжувалися шоком, криками та впаданням глядачів у непритомність.

Містичності «Екзорцисту» додає те, що під час зйомок загинуло 9 учасників створення стрічки.  

«Вовк з Волл-стріт» (The Wolf of Wall Street)

Дата виходу: 25 грудня 2015 року

Жанр: кримінальна драма, біографічний

Режисер: Мартін Скорсезе

У головних ролях: Леонардо Ді Капріо, Марго Роббі, Джона Гілл

Джордан Белфорт жива легенда Волл-стріт. У 90-х його компанія займалась продажем дешевих акцій по телефону та переконувала інвесторів укладати шахрайські угоди. А сам Белфорт здобув славу людини, яка може продати будь-що будь-кому.

У 2015 році режисер Мартін Скорсезе зняв біографічну картину про Белфорта  «Вовк з Волл-стріт»

Фільм відзначився досить відвертим зображенням «темного боку» життя Белфорта. Вживання наркотиків, розпуста та безупинна лайка. У стрічці її настільки багато, що «Вовк» потрапив до Книги рекордів Гіннеса як фільм з рекордною кількістю лайливих слів 687 (це по 3,8 слова на хвилину).

«Роккі» (Rocky)

Дата виходу: 21 листопада 1976 року

Жанр: спортивна драма

Режисер: Джон Авілдсон

У головних ролях: Сільвестр Сталлоне, Талія Шайр, Карл Везерс

Роккі Бальбоа посередній боксер, який ледве зводить кінці з кінцями та працює «вибивалою» у місцевого кредитора поблизу Філадельфії.

Та одного дня чемпіон світу з боксу приїжджає до Філадельфії, щоб провести бій за свій титул. Проте його суперник не може вийти на ринг, і поборотися за титул випадає нагода одному з місцевих новачків. 

«Роккі» майже еталонний фільм, котрий послугував каноном для більшості спортивних драм, у яких завдяки наполегливості головний герой досягає свого.

Стрічку про «італійського жеребця» (а саме таке прізвисько було у Роккі) занесено до Книги рекордів Гіннеса як найбільш касову серію спортивних фільмів. На момент внесення рекорду франшиза налічувала 5 фільмів, збори досягали $1,2 млрд. Наразі стрічок вже 8 (разом зі спінофами), а загальні збори складають $1.7 млрд.         

«Аероплан!» (Airplane!)  

Дата виходу: 2 липня 1980 року

Жанр: комедія

Режисери: Джим Абрахамс, Джеррі Цукер, Девід Цукер

У головних ролях: Леслі Нільсен, Роберт Стек

Через отруєння екіпаж не в змозі управляти повітряним судном. Головний герой Тед Страйкер, військовий пілот у минулому, повинен взятись за штурвал літака знову, щоби всіх врятувати. Однак Тед не може керувати через власні воєнні спогади, в той час як в авіадиспетчерській також повний хаос.

«Аероплан!» пародійна комедія, автори якої глузують з такого жанру, як фільм-катастрофа. Запобігти падінню літака, коли на борту майже ніхто не знає, що робити. Пілоти знепритомніли, головний герой ловить «в'єтнамські флешбеки», а єдиний лікар поруч ідіот.

Окрім касового успіху (при бюджеті в $3.5 млн зароблено $83 млн) стрічку також відзначили і внесенням до Книги рекордів як найсмішнішого фільму в історії кіно. Визначили це завдяки анкетуванню після сеансів: в середньому люди сміялися три рази за хвилину фільму. 

«007: Спектр» (Spectre)

Дата виходу: 26 жовтня 2015 року

Жанр: бойовик, трилер

Режисер: Сем Мендес

У головних ролях: Деніел Крейг, Крістоф Вальц, Леа Сейду

Серія фільмів про британського агента завжди вражала масштабними та видовищними постановками. «007: Спектр», який вийшов на екрани у 2015 році, не став винятком.

24-й фільм «бондіани» здобув місце на сторінках Книги рекордів завдяки найбільшому постановочному вибуху в історії кіно.

Для епізоду зі знищенням таємної лиходійської бази посеред пустелі продюсери використали понад 8 тис. л пального та 33 кг вибухівки!

Супергерої, маніяки та шукачі пригод. Ось найочікуваніші фільми 2022 року
Масковий режим. Горори, в яких антагоніст завжди ховає своє обличчя